Дискурс старіння у соціокультурному полі США: образ літньої людини в драматургії XVIII століття

Гайдаш, Анна Владиславівна (2016) Дискурс старіння у соціокультурному полі США: образ літньої людини в драматургії XVIII століття Літературний процес: методологія, імена, тенденції : зб. наук. пр. (філол. науки) (7). с. 18-23. ISSN 2311-2433

[thumbnail of Gaidash_Sample2.pdf]
Перегляд
Текст
Gaidash_Sample2.pdf

Download (8MB) | Перегляд

Анотація

У статті автор вивчає історико-філософські підвалини старіння в контексті західноєвропейської та американської ментальностей XVI–XVIII ст. Послуговуючись працями Томаса Р. Коула «Життєвий шлях: історія культури старіння в Америці» та Симони де Бовуар «Зрілий вік», автор досліджує діахронічні аспекти геронтогенезу у соціокультурному полі США XVIII ст., зокрема у драматургії. При визначенні явища пізнього онтогенезу в гуманітаристиці важливим є формулювання ідеалу похилого віку. За Т.Р. Коулом, «досконала старість узаконює норми поведінки, доречні для останнього періоду життя, та забезпечує підтримку і стимул для подальшого існування». Приймаючи за визначальні дане твердження та інші провідні ідеологеми пуританської традиції щодо літнього віку, авторка наводить приклади їх імплементації у комедії Роялла Тайлера «Контраст» (1787). Так, у досліджуваній п’єсі актуалізовані нарис ідеального похилого віку та метафоричний образ життя як подорожі. На основі наведених вище прикладів авторка статті доводить, що попри маргінальність теми старіння у творі Р. Тайлера в образі літньої людини закодований складний амбівалентний комплекс, а геронтична картина світу XVIІІ ст. представлена ейджистськими поетикальними засобами.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: старіння; геронтогенез; ідеал похилого віку; пуританська парадигма; метафора життя як подорожі; ейджизм;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 10 Лист 2016 14:35
Останні зміни: 10 Лист 2016 14:35
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15536

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу