Табір інтернованих Військ УНР у Вадовицях, Польща (умови перебування та моральний стан вояцтва в травні-липні 1921 р.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) Табір інтернованих Військ УНР у Вадовицях, Польща (умови перебування та моральний стан вояцтва в травні-липні 1921 р.) Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки Вип.26 (26). с. 124-140. ISSN 2411-345X; 2415-7198

[thumbnail of I_Sribnyak_MZU_2017_26_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_MZU_2017_26_IFF.pdf

Download (632kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://resource.history.org.ua/.../history.exe?&

Анотація

У статті проаналізовано умови перебування та моральний стан інтернованого українського вояцтва у таборі Вадовиці (Польща). Доведено, що побут вояків-українців був позначений значними труднощами, що було зумовлено його перенаселеністю табору та доволі жорстким режимом утримання інтернованих. Також мало місце неприхильне, недоброзичливе, навіть вороже ставлення до інтернованих вояків-українців з боку окремих службовців комендатури табору. Все це призводило до деморалізації тієї частини інтернованого українського вояцтва, яке не мало стійких національно-державницьких почувань. У цих умовах конче необхідним було скріпити моральний дух таборян – чим опікувались культурно-освітні відділи дивізій, таборовий театр та інші культурно-мистецькі осередки. Значну гуманітарну допомогу інтернованим надавала таборова філія YMCA.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: Лагерь; интернированные; Вадовицы; питание; комендатура; Польша.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 19 Груд 2017 07:31
Останні зміни: 19 Груд 2017 07:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/22184

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу