Інтерновані вояки Армії УНР у Вадовицях (перша половина 1921 р.): особливості побуту та стосунки з польською комендатурою табору (в світлі українських джерел)

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) Інтерновані вояки Армії УНР у Вадовицях (перша половина 1921 р.): особливості побуту та стосунки з польською комендатурою табору (в світлі українських джерел) Wadoviana. Przegląd historyczno-kulturalny (20). с. 87-99. ISSN 1505-0181

[thumbnail of I_Sribnyak_W_2017_20_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_W_2017_20_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://wadoviana.eu/

Анотація

У статті проаналізовано умови перебування та моральний стан інтернованого українського вояцтва у таборі Вадовиці (Польща). Доведено, що побут вояків-українців був позначений значними труднощами, що було зумовлено його перенаселеністю табору, доволі жорстким режимом утримання інтернованих, обмеженням можливості тимчасово залишати табір, неготовністю таборової комендатури йти на зустріч інтернованим у вирішенні їх найнагальніших проблем. Таборянам зменшували харчовий пайок, а інколи взагалі видавали зіпсовані продукти; їм гостро бракувало мила; у таборі все ще залишалась група полонених червоноармійців з більшовицькими агітаторами в їх середовищі; діяла заборона співати пісні (поза табором, при виході на навчання тощо). Все це посилювалися неприхильністю, недоброзичливістю, навіть ворожим ставленням до інтернованих вояків-українців з боку окремих службовців комендатури табору (інколи – навіть образливим ставленням до таборян), дріб’язковим втручанням коменданта табору у внутрішнє життя українського вояцтва. Все це призводило до деморалізації тієї частини інтернованого українського вояцтва, яке не мало стійких національно-державницьких почувань. Одним з проявів цього стало дезертирство з табору кількох десятків інтернованих, у т.ч. й старшин. У цих умовах конче необхідним було скріпити моральний дух таборян, чим опікувались культурно-освітні відділи дивізій. Створити позитивні цінності для інтернованих був покликаний таборовий театр, в якому заходами акторів-аматорів регулярно вояцтву пропонувались вистави українських драматургів. Значну гуманітарну допомогу інтернованим надавала таборова філія YMCA, яка попри антиукраїнську позицію її очільника об’єктивно змінювала життя інтернованих на краще. Об’єктом особливих її турбот, так само як Союзу Українок були жінки і діти, які потребували на забезпечення хоча би мінімальних умов існування у таборовому просторі.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю було підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: Табір; інтерновані; Вадовиці; харчування; комендатура; Польща.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 20 Лют 2018 07:01
Останні зміни: 26 Груд 2018 12:16
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23382

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу