Спогади Миколи Костомарова (школа істориків Університету Св. Володимира)

Тарасенко, Ольга Олексіївна (2015) Спогади Миколи Костомарова (школа істориків Університету Св. Володимира) ГРАНІ Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах Дніпропетровськ 2015, 127 (11/2). с. 97-102. ISSN 2077-1800

[thumbnail of Журнал  Грані 11-2 (127) стаття Тарасенко О.О. Спогади Миколи Костомарова.pdf]
Перегляд
Текст
Журнал Грані 11-2 (127) стаття Тарасенко О.О. Спогади Миколи Костомарова.pdf

Download (849kB) | Перегляд

Анотація

У статті проаналізовано спогади відомого українського і російського вченого, історика, публіциста, поета-романтика, мислителя, громадського діяча, одного з лідерів товариства Кирила і Мефодія, про- фесора Університету Св. Володимира Миколи Івановича Костомарова (1817-1885) під час його праці в Університеті Св. Володимира із серпня 1846 по березень 1847 під час київського періоду (1844-1847) його життя. У спогадах, які він залишив у своїй автобіографії, Микола Костомаров згадував виклада- чів, студентів, дав характеристику атмосфери університету в цілому. Відзначено, що Університет Св. Володимира високо оцінив наукові досягнення Миколи Костомарова: у 1864 році визнав його доктором історії та у 1884 році обрав своїм почесним членом. Обґрунтовано, що саме у стінах Університету Св. Во- лодимира розпочалося становлення Миколи Костомарова як університетського викладача та науковця, було сформовано спрямування його життєвого шляху як громадянина, історика та вченого. Сам Микола Костомаров вважав київський період свого життя і працю в Університеті Св. Володимира найщасливі- шими і найяскравішими моментами свого життя. Спогади Миколи Костомарова про викладачів, студен- тів та атмосферу Університету Св. Володимира загалом дозволили відчути епоху і людей, які в ній жили та глибше зрозуміти людину, причетну до формування школи істориків Університету Св. Володимира ХІХ століття, в якій він займає одне з найпочесніших місць.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Костомаров Микола Іванович; Київ; середина ХІХ ст.; Університет Св. Володимира; школа істориків Університету Св. Володимира; спогади; автобіографія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: доцент Ольга Олексіївна Тарасенко
Дата внесення: 18 Груд 2015 08:08
Останні зміни: 18 Груд 2015 08:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/11717

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу