Відображення поведінкових, біологічно-обумовлених та особистісних характеристик в наративах користувачів сайтів знайомств

Брацюк, Олександра Генадіївна (2015) Відображення поведінкових, біологічно-обумовлених та особистісних характеристик в наративах користувачів сайтів знайомств Технології інтелектуального розвитку, 1 (8).

[thumbnail of O_Bratsiuk_Vidobrazhennya_povedink_harakter_naratyvah_sajtiv_znajomstv.pdf]
Перегляд
Текст
O_Bratsiuk_Vidobrazhennya_povedink_harakter_naratyvah_sajtiv_znajomstv.pdf

Download (464kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://psytir.org.ua/index.php/technology_intellec...

Анотація

Стаття продовжує дослідження наративів користувачів сайтів знайомств. Дається визначення наративу як засобу розбудови я-концепції особистості та пояснення нею власного досвіду. Дана характеристика методу дослідження та визначена виборка дослідження (ті, хто шукаю шлюбу, ті, хто шукають романтичного зв’язку, ті, хто бажають задоволення сексуальних потреб, ті, хто хочуть спілкування). За допомогою семантичного аналізу проводиться підрахунок частоти використання понять, які пишуть про себе та інших користувачі сайтів знайомств. Визначені показники: кількість слів, емоційність тексту (стосовно себе, іншого, позитивна або негативна, вимоги від іншого та себе), зосередженість на фізичному, вольові характеристики, інтелектуальність тексту, персоналізованість (означення себе або іншого, іменування себе або іншого), романтичність, активність, інтенсивність тексту. Вторинні показники: егоцентризм, увага до іншого, емоційність, увага до зовнішності, вибагливість, активність та романтизм. Виділені та розглянуті семантичні категорії, як складові наративу, та проведено статистичний аналіз категорій. Знайдено існування значних розбіжностей в тих категоріях, які використовують та в тих, які змовчують користувачі різної статі, різної сексуальної орієнтації та з різною метою знаходженя на сайті знайомств. Так, існує значна різниця в рівнях балакучості в залежності від намірів користувачів сайтів знайомств. Найбільш балакучі користувачі, і чоловіки і жінки, які шукають короткочасного романтичного зв’язку. Вони розповідають про власні уподобання, хобі, цікаві історії з власного життя, та проявляють більшу вибагливість до інших, більше зосереджені на собі. Натомість ті, хто шукають партнера для шлюбних стосунків, виглядають більш «банальними» та нецікавими, але вони більш уважні до особистих характеристик потенційного партнеру. При цьому вони не висувають зайвих вимог до характеру та зовнішності потенційного партнеру, не вказують на власний романтизм або види діяльності. Жінки більш зосереджені на власних почуттях та частіше згадують негативний минулий досвід стосунків, а чоловіки частіше перераховують зовнішні показники бажаної партнерки.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: наратив; самопрезентація; семантичні категорії; сексуальна орієнтація; цільова спрямованість; егоцентризм; увага до інших; емоційність;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > ННЦ розвитку персоналу та лідерства
Користувач, що депонує: MS Олександра Геннадіївна Брацюк
Дата внесення: 21 Січ 2016 11:34
Останні зміни: 21 Січ 2016 11:34
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/13471

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу