Відгук офіційного опонента кандидата психологічних наук, старшого наукового співробітника Ілляшенка Т.Д. на дисертацію Демірджі Т.В. "Розвиток ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї"

Демірджі, Тетяна Василівна (2016) Відгук офіційного опонента кандидата психологічних наук, старшого наукового співробітника Ілляшенка Т.Д. на дисертацію Демірджі Т.В. "Розвиток ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї" PhD thesis, Київський унверситет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of в_дгук _лляшенко на дис Дем_рдж_.pdf]
Перегляд
Текст
в_дгук _лляшенко на дис Дем_рдж_.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Дисертацію присвячено вивченню розвитку ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї, а також ризиків для її формування в ситуації ненормативних впливів. Досліджено особливості механізмів самоусвідомлення прийомних дітей в результаті зміни сімейного середовища. Виокремлено показники нормативного розвитку ідентичності у дитячому віці (від народження до 12 років), описано ризики у розвитку ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї, а також виявлено психологічні умови для оптимального розвитку ідентичності прийомної дитини. У роботі обґрунтовано важливість значущого дорослого, який є інтегруючою особою для опрацювання минулого життєвого досвіду прийомної дитини. Доведено, що розвиток ідентичності прийомних дітей не суперечить показникам нормативного розвитку, однак може мати інші напрями становлення та поведінкові прояви. Дані особливості пов’язані з психологічними травмами, які прийомна дитина отримала у попередньому сімейному оточенні. У дисертації представлено інструментарій для комплексної діагностики розвитку ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї з урахуванням особливостей їх функціонування та минулого досвіду прийомної дитини; подано аналіз результатів емпіричного дослідження особливостей ідентичності прийомної дитини від 4 до 12 років. Розроблено та апробовано комплексну корегувально-розвивальну програму розвитку ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї, яка ґрунтується на поєднанні психотерапевтичної роботи безпосередньо з прийомною дитиною та консультативного супроводу прийомних батьків з метою опанування ними методів розвитку ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: ідентичність, прийомна сім’я, прийомна дитина, розвиток ідентичності дитини в умовах прийомної сім’ї, психологічний супровід прийомної сім’ї.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 16 Черв 2016 06:51
Останні зміни: 16 Черв 2016 06:51
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/14711

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу