Психологічні чинники формування інтелектуальної компетентності у студентів гуманітарного профілю

Філіпович, Вікторія Миколаївна (2016) Психологічні чинники формування інтелектуальної компетентності у студентів гуманітарного профілю PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of АвтоРеферат Філіпович В.М.pdf]
Перегляд
Текст
АвтоРеферат Філіпович В.М.pdf

Download (246kB) | Перегляд

Анотація

У дисертації наведено теоретичне узагальнення та експериментальне розв’язання наукової проблеми психологічних чинників формування інтелектуальної компетентності студентів у процесі навчання, що виявляється в розкритті таких факторів впливу на цей процес, як групова рефлексивність та згуртованість студентських груп. Названі чинники, як одні з теоретичних конструктів концепції системогенезу, визначаються як усвідомлення індивідом засобів і способів власної та групової діяльності, причин і наслідків, досягнутих у ній успіхів і невдач. Встановлено, що рефлексуючи щодо конкретної діяльності, індивід та група виявляє здатність усвідомлено набувати і відтворювати досвід, оволодівати ним, перетворювати його в узагальнений спосіб дії в конкретній проблемній ситуації. Доведено, що рефлексивно-психологічні впливи (рефлетехнології), що доповнювали стандартний навчальний процес, мали суттєве значення у формуванні групової рефлексивності та згуртованості групи. Це суттєво вплинуло на зростання показників успішності навчання та інтелектуальної компетентності студентів. Визначено та узагальнено динаміку інтелектуальних показників у сумісній навчальній діяльності студентів у взаємозв’язку і взаємозалежністю з розвитком групової рефлексивності та згуртованості академічних груп. Результати дослідження мають практичну значущість для оптимізації навчального процесу, інтелектуального розвитку студентів та формування їх інтелектуальної компетентності.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: рефлексивне освітнє середовище, групова рефлексивність, згуртованість первинного студентського колективу (групи), психологічні чинники, сумісна навчальна діяльність, рефлексивні технології, інтелектуальні показники IQ, інтелектуальна компетентність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 21 Жов 2016 17:24
Останні зміни: 15 Лист 2016 09:41
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15294

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу