Відгук офіційного опонента доктора психологічних наук, професора Радчук Г.К. на дисертацію Філіпович В.М. за темою: "Психологічні чинники формування інтелектуальної компетентності у студентів гуманітарного профілю"

Філіпович, Вікторія Миколаївна (2016) Відгук офіційного опонента доктора психологічних наук, професора Радчук Г.К. на дисертацію Філіпович В.М. за темою: "Психологічні чинники формування інтелектуальної компетентності у студентів гуманітарного профілю" PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of вІдгук_Радчук.pdf]
Перегляд
Текст
вІдгук_Радчук.pdf

Download (374kB) | Перегляд

Анотація

У дисертації наведено теоретичне узагальнення та експериментальне розв’язання наукової проблеми психологічних чинників формування інтелектуальної компетентності студентів у процесі навчання, що ви явля є ться в розкритті таких факторів впливу на цей процес, як групова рефлексивність та згурт ованість студентських груп. Названі чинники, як одні з теоретичних конструктів концепц ії системогенезу, визначаються як усвідомлення індивідом засобів і способів власної та групової діяльності, причин і наслідків , досягнутих у ній успіхів і невдач. Встанов лено, що рефлексуючи щодо конкретної діяльності, індивід та група вияв ляє здатність усвідомлено набувати і відтворювати досвід, оволодівати ним, перетворювати його в узагальнений спосіб дії в конкретній проблемній ситуації . Доведено, що рефлексивно - психоло гічні впливи (рефлетехнології), що доповнювали стандартний навчальний процес, мали суттєве значення у формуванні групової рефлексивності та згуртованості групи. Це суттєво вплинуло на зростання показників успішності навчання та інтелектуальної компетентнос ті студентів. Визначено та узагальнено динаміку інтелектуальних показників у сумісній навчальній діяльності студентів у взаємозв’язку і взаємозалежністю з розвитком групової рефлексивності та згуртованості академічних груп. Результати дослідження мають пра ктичну значущість для оптимізації навчального процесу, інтелектуального розвитку студентів та формування їх інтелектуальної компетентності.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: рефлексивне освітнє середовище, групова рефлек с ивність, згуртованість первинного студентського колек тиву (групи) , психологічні чинники, сумісна навчальна діяльність, рефлексивні техноло гії, інтелектуальні показники IQ , інтелектуальна компетентність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 11 Лист 2016 18:15
Останні зміни: 14 Лист 2016 08:23
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15572

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу