Дума про Отамана

Касьянов, Валентин Васильович (2013) Дума про Отамана In: Поезія Бориса Грінченка у творчості українських композиторів та виконавців. Київський університет імені Бориса Грінченка, Київ, с. 170-178.

[thumbnail of V_Kasianov_PBG_2013_IM_.pdf]
Перегляд
Текст
V_Kasianov_PBG_2013_IM_.pdf

Download (7MB) | Перегляд

Анотація

«Дума про отамана» (Гайдамацька легенда) вперше була надрукована як клавір (оркестрова партія — у фортепіанному перекладі) у другому виданні презентаційного репертуарно-навчального посібника Є.В. Куришева «Музичний архів Бориса Грінченка» [25,75-84]. Розгорнутий твір у жанрі балади містить цілу низку різноманітних музичних образів. Він починається епічним вступом {Largo. Recitative). Короткий оркестровий вступ (чотири такти) — інструментальна преамбула перед першою вокальною фразою. Акорди арпеджіо, фрагменти мелодії у низькому регістрі, ладова забарвленість (тональність до мінор) передають драматичну атмосферу перших сторінок твору. Патетико-героїчний твір на вірші Бориса Грінченка «Дума про отамана» — зразок того, як багатогранна творчість та невичерпна емоційність віршів Поета віддзеркалюються у різноманітних музичних образах сучасних українських композиторів, зокрема у творчості Валентина Касьянова.

Тип елементу : Розділ підручника/навчального посібника
Ключові слова: Дума про отамана; гайдамацька легенда; жанр балади; музичниі образи;. патетико-героїчний твір; невичерпна емоційність віршів Поета; сучасні українські композитори; творчость Валентина Касьянова.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Навчальні посібники
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра інструментально-виконавської майстерності
Користувач, що депонує: Валентин Васильович Касьянов
Дата внесення: 29 Груд 2017 18:50
Останні зміни: 29 Груд 2017 18:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/18501

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу