Дисертація - Вираження комунікативної підтримки в сучасному англомовному та психотерапевтичному дискурсі: когнітивно-дискурсивний аспект

Буяльська, Тетяна Іванівна (2017) Дисертація - Вираження комунікативної підтримки в сучасному англомовному та психотерапевтичному дискурсі: когнітивно-дискурсивний аспект PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Buialska_dis.pdf]
Перегляд
Текст
Buialska_dis.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

У дисертації представлено когнітивно-дискурсивні особливості вираження комунікативної підтримки в сучасному англомовному побутовому та психотерапевтичному дискурсі. В результаті дослідження виявлено поліінтенціональність комунікативної підтримки. З’ясовано, що її вербальне вираження втілюється у мовленнєвій дії комунікативної підтримки в різних за змістом та структурою висловленнях, об’єднаних спільним когнітивним сценарієм побудови. Визначено структурну належність дії комунікативної підтримки до дискурсу комунікативної підтримки. Встановлено категоріальні ознаки та межі зазначеного дискурсу, визначено особливості притаманної йому інтердискурсивності. У дослідженні описано семантичні, когнітивні та прагматичні параметри дії комунікативної підтримки у побутовому та психотерапевтичному дискурсі. Представлено фреймову реконструкцію пропозиціональних схем висловлень у інваріантній базовій фреймовій моделі комунікативної підтримки. Охарактеризовано мовленнєві акти, що актуалізують дію комунікативної підтримки у міжособистісному спілкуванні. Виявлено і описано локальні комунікативні стратегії у складі глобальної координуючої дискурсивної макростратегії, визначено тактики їхньої реалізації, що втілюють способи організації комунікативної поведінки продуцента підтримки в побутовому та психотерапевтичному спілкуванні.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: дискурс комунікативної підтримки, дія комунікативної підтримки, інтердискурсивність, комунікативно-семантична категорія, координуюча макростратегія, макро- та мікроінтенція, пропозиціональна схема, фрейм.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Дисертації
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 16 Лют 2017 08:39
Останні зміни: 16 Лют 2017 08:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/18878

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу