Репрезентації старіння як пограниччя у драматургії Едварда Олбі

Гайдаш, Анна Владиславівна (2017) Репрезентації старіння як пограниччя у драматургії Едварда Олбі Наукові праці: Науково-методологічний журнал., 286 (301). с. 113-117. ISSN 1609-7742

[thumbnail of Миколаїв 2017.pdf]
Перегляд
Текст
Миколаїв 2017.pdf

Download (4MB) | Перегляд

Анотація

На матеріалі творів американського драматурга Е.Олбі «Пісочниця», «Американська мрія», «Все скінчено» та «Три високі жінки» в даній розвідці вивчаються зображення пізньої дорослості та процесів старіння як лімінального стану в рамках літературної геронтології. Гіпотезується, що відбувається динаміка старіння літніх персонажів, не зважаючи на зовнішньо оманливий стан спокою, непорушності, бездієвості сюжетної лінії, що притаманне поетиці театру абсурду. Автор моделює «третій вік» амбівалентно: формуючи відчуття непевності та страху у інших дійових осіб, літні персонажі Олбі набувають рис іншості, пограниччя, межі між життям та смертю. Фізична неміч дійових осіб похилого віку компенсується відвертістю у звинуваченні молодших генерацій у стагнації та втраті людських ідеалів. Непорозуміння виникає через конфлікт цінностей. Вікове пограниччя Олбі утворюють не лише генераційні (демографічні) чинники, а й культурні (бездуховність) та економічні (прагнення позбавитися утриманця). Висновується, що драматизм старіння у творчості Е.Олбі полягає у конфліктності міжпоколінних стосунків та ейджистській само/стереотипізації.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: геронтогенез; літня жінка; вікові кордони; геронтогрупа; само/стереотипізація
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 05 Груд 2017 13:15
Останні зміни: 05 Груд 2017 13:15
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/21692

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу