Генезис поняття ризику як економічної категорії

Сосновська, Ольга Олександрівна (2017) Генезис поняття ризику як економічної категорії Економічний простір (124). с. 4-18. ISSN 2224-6282

[thumbnail of O_Sosnovska_EP_124_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
O_Sosnovska_EP_124_FITU.pdf

Download (400kB) | Перегляд

Анотація

Функціонування та розвиток сучасного економічного середовища супроводжується ускладненням причино-наслідкових та функціональних зв’язків між елементами ринкового механізму, ускладненням економічної реальності та виникненням загроз у діяльності суб’єктів господарювання. Існування таких тенденцій підтверджує, що проблема дослідження ризиків як феномену ринкової економіки набуває дедалі більшого суспільного значення. Стаття присвячена вивченню категоріально-понятійного апарату ризику та його уточненню на підставі критичного аналізу існуючих систематизованих наукових підходів для з’ясування причин виникнення ризику, виділення його критеріальних ознак та визначення дефініції ризику як економічної категорії. Визначено, що при уточненні економічної сутності ризику існує низка дискусійних питань щодо визначення об’єктивної та суб’єктивної природи ризику, негативних або позитивних наслідків ризику, ототоження ризику з джерелами його виникнення та наслідками впливу. В результаті наукового дослідження було виділено такі критеріальні ознаки ризику як невизначеність, що є причиною ризику та характеризується існуванням нелінійно-динамічного характеру розвитку соціально-економічних процесів; ймовірність характеризує частоту можливого виникнення випадкової події з непередбачуваним кінцевим результатом; альтернативність передбачає необхідність вибору низки альтернативних рішень для нейтралізації або мінімізації негативних наслідків ризикованої події; економічна природа ризику проявляється на всіх етапах господарської діяльності суб’єктів незалежно від сфери та має пряму кореляцію з її фінансовими результатами; невизначеність кінцевих результатів як можливість отримання прибутку або збитку. На основі виділення критеріальних ознак ризику було запропоновано визначення ризику як економічної категорії, що характеризується ймовірністю виникнення непередбачуваних ситуацій під впливом об’єктивних та суб’єктивних факторів та передбачає необхідність вибору існуючих альтернативних варіантів рішень економічними суб’єктами для отримання позитивних або негативних результатів діяльності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ризик; невизначеність; об’єктивна та суб’єктивна природа ризику; наслідки ризику; ознаки ризику
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Sosnovska Ольга Александровна Сосновская
Дата внесення: 21 Груд 2017 11:52
Останні зміни: 21 Груд 2017 11:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/22337

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу