Дмитро Бантиш-Каменський (1788-1850): портрет історика в контексті епохи

Срібняк, Ігор Володимирович та Палієнко, Марина Ганнадіївна (2017) Дмитро Бантиш-Каменський (1788-1850): портрет історика в контексті епохи In: Межэтнические взаимодействия в этноконтактной зоне (Шестые чтения памяти И.А. Анцупова), 26-27 октября 2017 г., м. Тараклія (Молдова).

[thumbnail of I_Sribnyak_program_MVvEKZ_6_2017_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_program_MVvEKZ_6_2017_IFF.pdf

Download (699kB) | Перегляд
[thumbnail of I_Sribnyak_theses_MVvEKZ_6_2017_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_theses_MVvEKZ_6_2017_IFF.pdf

Download (224kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://journals.tsu.ru/rusin/

Анотація

Дмитро Миколайович Бантиш-Каменський вніс вагомий внесок у розвиток історичної науки, архівознавства і джерелознавства, підготував і опублікував вилку кількість наукових праць, які склали його історичну спадщину. В російській історіографії практично відсутні статті, в яких би містилось хоча б короткий виклад життєвого шляху та наукової діяльності Дмитра Миколайовича Бантиш-Каменського, рід якого походив з молдавської землі. Завдяки турботам батька Дмитро отримав добре виховання і освіту, а крім того він ґрунтовно вивчив кілька іноземних мов. Він був посвячений в ази дипломатії и докладно ознайомлений з посольським листуванням, що дозволило йому вступити на службу до Московського архіву Колегії іноземних справ Російської імперії. Одночасно Д.Бантиш-Каменський починає публікувати свої перші науково-історичні праці, успішно випробовує свої сили на дипломатичному поприщі, працює в канцелярії військового губернатора України князя М.Г.Рєпніна. У 1825 р. він був призначений цивільним губернатором Тобольська, и з перших днів Дмитро Миколайович з великою відповідальністю приступив до виконання своїх службових обов’язків, доклавши дуже багато зусиль для облаштування міста, та значно збільшив надходження до міської скарбниці. Але зрештою він був усунутий з посади губернатора, після чого був змушений впродовж кількох років боротися за своє чесне ім’я. В подальшому – перебуваючи на державній службі, він зосередився на дослідницькій роботі історика і архівіста. Сторінки біографії Дмитра Бантиш-Каменського відтворюють перед нами образ талановитої людини першої половини ХІХ ст., яка була наповнена доленосними для Російської імперії подіями. Його громадсько-політичним поглядам була притаманна широта, сміливість і незалежність, а сама біографія Дмитра Миколайовича досить переконливо свідчить про його демократичні, гуманні принципи.

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: Історія; біографія; архів; служба; документ; губернатор; Бантиш-Каменський.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 04 Січ 2018 07:39
Останні зміни: 04 Січ 2018 07:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/22917

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу