Автореферат - Становлення рейзингової конструкції з суб'єктом в англійській мові XII–XVII ст.: структурний та функціональний аспекти

Очковська, Анна Павлівна (2018) Автореферат - Становлення рейзингової конструкції з суб'єктом в англійській мові XII–XVII ст.: структурний та функціональний аспекти PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of АВТОРЕФЕРАТ_ОЧКОВСКАЯ.pdf]
Перегляд
Текст
АВТОРЕФЕРАТ_ОЧКОВСКАЯ.pdf

Download (544kB) | Перегляд

Анотація

Роботу присвячено вивченню структурних і функціональних властивостей рейзингової конструкції з суб’єктом в англійській мові XII–XVII ст.. За допомогою методологічного апарату генеративної граматики у межах наукової розвідки виявлено, що процес розвитку рейзингової конструкції з суб’єктом відбувається в три етапи: 1) квазібезособова конструкція; 2) безособова конструкція; 3) рейзингова конструкція. Проаналізовано процес породження досліджуваної конструкції у структурі речення і визначено дві базові моделі порядку слів у середньо- і ранньоновоанглійських реченнях: Si V Inf Oi та Si V Inf. Систематизовано позиційні характеристики та особливості аранжування конституентів середньо- та ранньоновоанглійського речень з досліджуваною конструкцією та встановлено, що топікалізація та фокалізація їхніх складових відбувається в ініціальній та медіальній позиціях. У праці окреслено основні випадки функціонування рейзингової конструкції з суб’єктом на позначення модальності високої, середньої, невисокої ймовірності дії та ймовірності іронії у середньо- та ранньоновоанглійській мові. На прикладі особливостей становлення рейзингової конструкції з суб’єктом прослідковано вплив змін у способі мислення людини на появу нових синтаксичних структур у різні етапи функціонування мови.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: генеративна граматика, рейзингова конструкція з суб’єктом, рейзингове дієслово, суб'єктивація, евіденційність, середньоанглійська мова, ранньоновоанглійська мова.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 25 Квіт 2018 06:19
Останні зміни: 25 Квіт 2018 06:19
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23764

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу