Психолінгвістичні особливості продукування опису в дітей 5–6 річного віку

Порядченко, Леся Анатоліївна (2018) Психолінгвістичні особливості продукування опису в дітей 5–6 річного віку Psycholinguistics Психолінгвістика. Психолингвистика (23(1)). с. 274-291. ISSN 2309-1797 (print) 2415-3397 (online)

[thumbnail of L_Poriadchenko_PFOPTDBC_23_2018.pdf]
Перегляд
Текст
L_Poriadchenko_PFOPTDBC_23_2018.pdf

Download (918kB) | Перегляд

Анотація

У статті представлено психолінгвістичні особливості опису як одного з видів монологу. Визначено, що опис - це функціонально-смисловий тип мовлення, який є його типізованим різновидом як зразок, модель монологічного повідомлення у вигляді перерахування одночасних або постійних ознак предмета в широкому розумінні й таких, що мають для цього визначену мовну структуру. Синхронні (одночасні) зв’язки, які виражаються в цьому типі мовлення, – явні,безпосередньо підлягають спостереженню та потребують логічного осмислення. Встановлено базові ознаки описового типу висловлювання відповідно до його видів: портрет, пейзаж, характеристика, інтер’єр, натюрморт, опис дії, предмета, стану природи чи людини. Частково охарактеризовано структурні та синтаксичні властивості цього монологічного типу мовлення. Відповідно до психолінгвістичних даних встановлено,що дитина в процесі мислення може фіксувати об’єктивно існуючі зв’язки та виражати їх у мові у вигляді опису. Виокремлено показники комунікативного критерію: різновиди описів, які створюють діти; кількість мікротем та ступінь їх розгорнутості; композиційні особливості описів; синтаксис зв’язного цілого (граматичні способи міжфразового зв’язку).Основну увагу в статті акцентовано на психолінгвістичному аналізі описових висловлювань дітей 5–6-річного віку завизначеними показниками критеріїв. Відповідно до отриманих результатів аналізу мовленнєвих висловлювань-описів реципієнтів зроблено висновок про те, що врахування особливостей цього функціонально смислового типу мовлення в процесі побудови описових висловлювань дає можливість усвідомлено використовувати різноманітність лексико-синтаксичного змісту мовного матеріалу, притаманного цьому типу монологічного мовлення, враховувати його композиційні особливості та граматичні способи міжфразового зв’язку.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: опис; портрет; пейзаж; характеристика; інтер’єр; натюрморт; опис дії; опис предмета
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Web of Science
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра початкової освіти
Користувач, що депонує: Олена Іванівна Агоста
Дата внесення: 05 Черв 2018 05:56
Останні зміни: 05 Черв 2018 12:47
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23976

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу