Система ефективного управління об’єктами житлового фонду міста Києва

Лойко, Валерія Вікторовна та Маляр, Станіслав Анатолійович (2018) Система ефективного управління об’єктами житлового фонду міста Києва Ефективна економіка (7). ISSN 2307-2105

[thumbnail of V_Loiko_S_Maliar_EE_7_2018_KUBG.pdf]
Перегляд
Текст
V_Loiko_S_Maliar_EE_7_2018_KUBG.pdf

Download (276kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6446

Анотація

У статті розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку житлового фонду міста Києва. Проаналізовано зміни в українському законодавстві щодо управління багатоквартирними будинками. Змінами у законодавстві України законодавець надав співвласникам багатоквартирного будинку механізм самостійного управління своїм спільним майном через створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Наведено динаміку темпів утворення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків по районам міста Києва. Найбільша кількість ОСББ в м. Києві була утворена у 2016 р. Процес створення ОСББ на території міста Києва триває і потребує подальшого удосконалення системи ефективного управління об’єктами житлового фонду. Зазначено, що фактична відсутність інституту приватної власності на території України близько сімдесяти років призвела до знищення в свідомості громадянина поняття про права та обов’язки, якими має бути наділений власник нерухомого майна. Цивільним кодексом України закріплено положення, що відповідальність за стан багатоквартирних будинків покладено на громадян, співвласниками яких вони є. Органи місцевого самоврядування позбавлені законних підстав ремонтувати об’єкти житлового фонду повністю за кошти місцевого бюджету. Проаналізовано динаміку обсягів надходжень від утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і обсяги заборгованості населення за комунальні послуги у місті Києві за період 2015-2017 рр. Підвищення рівня комунальних послуг в м. Києві призвело як до зростання обсягів надходжень від утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у 2017 р. на 47,06% так і до зростання заборгованості населення за комунальні послуги відповідно у 2,2 рази. Розроблено пропозиції щодо підвищення ефективності управління об’єктами житлового фонду міста Києва. Запропоновано органам влади та місцевого самоврядування Києва розробити та систематично проводити заходи, спрямовані на підвищення правової культури населення, виховання у киян відповідальності за спільну сумісну власність.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Україна, Київ, житловий фонд, об’єкти, законодавство, зміни, багатоквартирні будинки, власність, система, управління, ефективність.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Валерія Вікторівна Лойко
Дата внесення: 02 Серп 2018 08:26
Останні зміни: 02 Серп 2018 08:26
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24141

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу