Детермінанти психічного розвитку дитини дошкільного віку

Кондратюк, Світлана Григоріївна (2018) Детермінанти психічного розвитку дитини дошкільного віку Wiadomości Lekarskie (6). с. 1207-1214.

[thumbnail of S_Kondratuk_PDDCPA.pdf]
Перегляд
Текст
S_Kondratuk_PDDCPA.pdf

Download (448kB) | Перегляд

Анотація

На думку науковців, сучасна дошкільна освіта в умовах глобалізаційних змін повинна бути переорієнтована на розвиток особистості дитини як основний ресурс, що визначає поступальний рух суспільства. Сучасний високотехнологічний світ ставить перед дитиною певні вимоги до рівня її освіченості, розвиненості та вихованості. Отже, актуальним постає дослідження детермінант психічного розвитку дитини дошкільного віку, які забезпечують повноцінний психофізичний та особистісний розвиток і психологічну готовність до навчання у школі. У статті проаналізовані показники когнітивної та позакогнітивної сфери розвитку дитини, згідно найбільш відомих систем раннього навчання та визначені фактори впливу (детермінанти) психічного розвитку дитини дошкільного віку. Для проведення наукових розвідок автори використовували методи аналізу нормативної та наукової літератури, статистичного, системного аналізу та узагальнень, результати власних емпіричних досліджень, матеріали анкетування, метод факторно-критеріального моделювання сфер психічного розвитку дитини, що створений на основі кваліметричного оцінювання, тощо. Виявлено (встановлено), що дошкільна освіта повинна забезпечити гармонійний розвиток особистості дитини, її фізичне і психічне здоров’я, формувати механізми соціальної адаптації та творче втілення в умовах життя в товаристві дітей і дорослих через створення технологій раннього навчання, що включали б збалансоване поєднання розвитку когнітивної та некогнітивної сфер дитини. Для досягнення поставлених завдань широко використовуються інноваційні педагогічні технології такі як сучасні системи раннього розвитку, основна мета яких, на думку їх авторів, це – розвиток когнітивних, емоційних та поза когнітивних здібностей дитини. Дослідивши основні (найпопулярніші) системи раннього розвитку щодо формувань вмінь в когнітивній та не когнітивній сферах, можна зробити висновок про необхідність комплексного (системного) підходів до розробки технології раннього розвитку дитини, так як жодна з розглянутих систем самотужки не здатна забезпечити гармонійний збалансований розвиток дошкільника у когнітивній (вміння читати, писати, рахувати, аналізувати текст, виконувати творчі завдання та ін.) та некогнітивній (соціальний, емоційний, вміння грати в сюжетно-рольові ігри, самостійність та ін.) сфері. Адже, якщо навантажень бракує, то зупиняється психічний розвиток, і надмірне напруження й абсолютний комфорт призводять до зупинки розвитку психіки, самосвідомості, тому тільки збалансований підхід дозволить отримати позитивний результат .

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фізіологія; психологія; психодидактика; розвиток; дитина; детермінанти розвитку дошкільника; розумовий розвиток; чинники впливу на здоров'я дитини; когнітивна сфера; системи раннього освіти
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Кафедра Дошкільної освіти
Дата внесення: 29 Жов 2018 12:22
Останні зміни: 29 Жов 2018 12:22
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24518

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу