Аспекти фольклорної симфонізації в оркестровій творчості Лева Колодуба на основі аналізу камерного циклу «Сім українських народних пісень»

Макаренко, Лідія Петрівна (2018) Аспекти фольклорної симфонізації в оркестровій творчості Лева Колодуба на основі аналізу камерного циклу «Сім українських народних пісень» Вісник КНУКіМ. Серія «Мистецтвознавство» (38). с. 196-206.

[thumbnail of L_Makarenko_1_2018_IM.pdf]
Перегляд
Текст
L_Makarenko_1_2018_IM.pdf

Download (596kB) | Перегляд

Анотація

Мета роботи – здійснити дослідження особливостей фольклорної симфонізації в оркестровій творчості Л. Колодуба на основі музикознавчого аналізу камерного струнного циклу «Сім українських народних пісень». Методи дослідження полягають у застосуванні компаративного, історико-логічного та теоретичного методів. Зазначений методологічний підхід дозволяє здійснити аналіз камерного циклу через призму індивідуальної манери творчого мислення Лева Колодуба та стильових особливостей використання фольклорного мелосу в українській музичні культурі. Наукова новизна полягає у виявленні характерних стильових ознак та авторських методів переосмислення фольклору в оркестровій творчості Л. Колодуба на основі музикознавчого аналізу камерного струнного циклу «Сім українських народних пісень» та в розробці фундаментальної проблеми українського музикознавства «композитор і фольклор». Висновки. Л. Колодуб, використавши у циклі як цитати із народної пісенної творчості, так і власні мелодії, що наближені до автентичного першоджерела, створив твір, де фольклор набуває глибокого філософського змісту та відтворює ментальний рівень буття української нації. Симфонізація народної музики в даному опусі відбувається завдяки стильовій трансформації формоутворюючих елементів національного музичного фольклору, таких як: мелодія, гармонія, ритм, фактура та ін.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Лев Колодуб; неофольклоризм; фольклор; стиль; симфонізація; трансформація; «Сім українських народних пісень»; українська музика; оркестр; фольклор; мелос; пісня; камерний оркестр; народна музика
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Доцент Лідія Макаренко
Дата внесення: 26 Лист 2018 11:46
Останні зміни: 26 Лист 2018 11:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24859

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу