«Ганебна пропозиція повернутися до Батьківщини…»: оголошення більшовицькою дипломатією амністій в таборі інтернованих вояків-українців Каліш, Польша (1922 р.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2018) «Ганебна пропозиція повернутися до Батьківщини…»: оголошення більшовицькою дипломатією амністій в таборі інтернованих вояків-українців Каліш, Польша (1922 р.) Європейські історичні студії: науковий журнал (11). с. 241-253. ISSN 2524-048X

[thumbnail of I_Sribnyak_EIS_11_2018_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_EIS_11_2018_IFF.pdf

Download (386kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.eustudies.history.univ.kiev.ua

Анотація

У статті аналізується події навколо проведення більшовицькою дипломатією двох амністій для інтернованого у таборі Каліш українського вояцтва з метою внесення розколу в лави таборян. Опитування таборян навесні 1922 р. проводилося колективно (старшини окремо від козаків), а восени – індивідуально. Напередодні та під час проведення амністій Головна команда Військ УНР та штаб групи інтернованих вдавались до реалізації комплексу контрпропагандиських заходів з метою розкриття дійсних цілей більшовиків. Хоча більшовикам вдалось загітувати декого з таборян, загальні підсумки проведення амністій залишились невтішними для Москви – бо репатріюватись погодилась тільки меншість українського вояцтва.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: інтерновані; табір; амністія; комісія; армія УНР; Каліш; Польща.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 29 Лист 2018 08:46
Останні зміни: 29 Лист 2018 08:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24919

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу