Концептуальні метаморфози ідеї Просвітництва в сучасній соціальній філософії

Тур, Микола Григорович (2018) Концептуальні метаморфози ідеї Просвітництва в сучасній соціальній філософії Філософська думка (3). с. 37-47.

[thumbnail of M_Tur_FD_3_2018_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
M_Tur_FD_3_2018_IFF.pdf

Download (26MB) | Перегляд

Анотація

У статті на основі критичного та компаративного аналізу досліджено методологічний діапазон концептуальної трансформації проекту Просвітництва в контексті провідних підходів сучасної соціальної філософії. З’ясовано, що просвітницька довіра до Розуму як нормативного чинника соціального розвитку трансформується, з одного боку, в концепт комунікативної раціональності, розвинений в поняттєвих межах комунікативної теорії Ю.Габермаса, а з іншого – в концепт системної раціональності в поняттєвих рамках теорії системного аналізу Н.Лумана. Ці універсалістські стратегії порятунку (Габермас) та вдосконалення (Луман) просвітницького проекту заперечують представники радикального контекстуалізму Ж.-Ф.Ліотар та Р.Рорті, протиставляючи їм, відповідно, концепти «паралогії» та «повторного опису словників». Проте поняттєво-категоріальна структура комунікативної стратегії уможливлює враховувати комплементарний потенціал як теорії систем, так і радикального контекстуалізму. Зокрема, методологічні переваги системного аналізу враховані в комунікативній моделі двоступеневої структури сучасних складних суспільств. Що стосується радикального контекстуалізму, то він тлумачиться як «трансцендентальний комунітаризм».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: проект Просвітництва; комунікативна раціональність; системна раціональність; паралогія; повторний опис словників;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Микола Григорович Тур
Дата внесення: 12 Груд 2018 08:01
Останні зміни: 12 Груд 2018 08:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/25344

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу