Трансформація ейджистських стереотипів у сучасній драматургії США

Гайдаш, Анна Владиславівна (2015) Трансформація ейджистських стереотипів у сучасній драматургії США Наукові праці: Науково-методологічний журнал.. с. 19-23. ISSN 1609-7742

[thumbnail of A_Gaydash_NP_247_2015.pdf]
Перегляд
Текст
A_Gaydash_NP_247_2015.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

У статті досліджуються форми репрезентації похилого віку та старіння, які визначаються як ейджистські. Значну увагу приділено вивченню стереотипів старості. Авторка статті висвітлює сучасні міждисциплінарні практики, спрямовані на розуміння геронтогенезу, його характеристик та динаміки. Наводяться приклади міжнародних дослідів з метою трансформації упереджень щодо похилого віку та формування позитивного іміджу геронтогенезу (Туреччина, Франція, Канада, іспаномовні країни, Британія, США). Прокоментовано застосування концепції «успішного старіння», виокремлено її позитивні та негативні сторони. На прикладі образної системи п’єси американської жінки-драматурга Терези Ребек «Колекція метеликів» проілюстровано зсуви у стереотипному зображенні персонажів похилого віку, які виступають протагоністами, та форми негативної само-стереотипізації, які є виявленням ейджизму.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ейджизм; стереотипи; геронтогенез; трансформація; драматургія США
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра перекладу
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 16 Груд 2015 13:19
Останні зміни: 16 Груд 2015 13:19
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/12018

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу