Освітньо-культурна і педагогічна діяльність Я. Ф. Чепіги в контексті історико-педагогічного процесу в Україні (кінець ХІХ – початок ХХ ст.).

Богданець-Білоскаленко, Наталія Іванівна (2015) Освітньо-культурна і педагогічна діяльність Я. Ф. Чепіги в контексті історико-педагогічного процесу в Україні (кінець ХІХ – початок ХХ ст.). PhD thesis, Роботу виконано в Державному закладі «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського», м. Одеса,.

[thumbnail of Автореферат-1.pdf]
Перегляд
Текст
Автореферат-1.pdf

Download (330kB) | Перегляд

Анотація

У дослідженні здійснено теоретичне узагальнення і обґрунтовано новий підхід до вирішення важливої та актуальної проблеми, що полягає у вивченні, розкритті, цілісному ретроспективному аналізі й узагальненні освітньо-культурної спадщини та педагогічної діяльності Якова Феофановича Чепіги (1875 – 1938) в контексті суспільно-політичних, соціокультурних, історико-педагогічних детермінант кінця ХІХ початку ХХ ст. та окресленні шляхів її актуалізації в сучасному українському освітньому просторі. Запропоновано й науково аргументовано періодизацію та провідні напрями освітньо-культурної і педагогічної діяльності вченого. Розкрито засадничі ідеї Я. Ф. Чепіги у становленні педології та психологічні погляди вченого щодо розвитку особистості дитини Узагальнено науково-методичну діяльність педагога в галузі підручникотворення, початкового навчання та освіти дорослих. Виявлено чинники, принципи і методи національного виховання учнів у педагогічній системі вченого, обґрунтовано шляхи впровадження результатів педагогічної діяльності Я. Ф. Чепіги в навчально-виховний процес початкової школи сьогодення.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: Яків Феофанович Чепіга; освітньо-культурна; педагогічна діяльність; українська національна школа; чинники національного виховання; початкове навчання; підручникотворення; історико-педагогічний процес в Україні
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради у інших ВНЗ
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра української літератури і компаративістики
Користувач, що депонує: Наталія Іванівна Богданець-Білоскаленко
Дата внесення: 17 Груд 2015 09:25
Останні зміни: 17 Груд 2015 09:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/12063

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу