Суспільно-історичні та гносеологічні передумови трактування освітології

Рябенко, Валерій Олександрович (2015) Суспільно-історичні та гносеологічні передумови трактування освітології Освітологія / українсько-польський щорічник (4). с. 106-111. ISSN 2226-3012

[thumbnail of V_Riabenko_OSVTLG_4_2015_NDLOSV.pdf]
Перегляд
Текст
V_Riabenko_OSVTLG_4_2015_NDLOSV.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Статтю присвячено аналізові глибинних суспільно-історичних і гносеологічних чинників, визначення яких дозволяє пояснити як появу нового наукового напряму дослідження освіти – освітології, – так і її міждисциплінарний та полідисциплінарний характер. Автор висуває гіпотезу, що основоположним суспільно-історичним чинником формування, подальшої еволюції і структури освітології є розвиток суспільного виробництва, вищою та найбільш універсальною формою якого є виробництво людини і найважливіша його складова – освітньо-навчальне виробництво неорганічного тіла людини. Головними гносеологічними передумовами тлумачення суті і структури освітології є особливості відображення цих суспільно-історичних чинників у категоріальному ряді способу виробництва та послідовний рух наукового пізнання природи освіти від поверхневих освітньо-технологічних до більш глибоких, прихованих і неочевидних її визначень – політекономічних, організаційно-комунікаційних, соціальних, світоглядних.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: виробництво форми суспільних відносин; гносеологія; духовне виробництво; категоріальний ряд способу виробництва; матеріальне виробництво; неорганічне тіло людини; органічне тіло людини; освітньо-навчальне виробництво; освітологія; процес пізнання освіти.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > РИНЦ
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Валерій Олександрович Рябенко
Дата внесення: 21 Січ 2016 08:51
Останні зміни: 21 Січ 2016 08:51
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/13426

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу