Лашко М. В. Педагогічна і просвітницька діяльність Марії Грінченко (1863–1928). – На правах рукопису.

Лашко, Михайло Васильович (2015) Лашко М. В. Педагогічна і просвітницька діяльність Марії Грінченко (1863–1928). – На правах рукопису. PhD thesis, Київський Університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of "Педагогічна і просвітницька діяльність Марії Грінченко (1863-1928)" автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук.]
Перегляд
Текст ("Педагогічна і просвітницька діяльність Марії Грінченко (1863-1928)" автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук.)
avtoreferat_lashko.pdf - Опублікована версія

Download (324kB) | Перегляд

Анотація

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки. – Київський університет імені Бориса Грінченка, Київ, 2015. У дисертації цілісно розкрито педагогічну та просвітницьку діяльність М. Грінченко, педагога, відомої громадської діячки, перекладача, автора науково-популярних книжок для народу, письменниці. Уперше з’ясовано основні чинники, що впливали на формування і становлення М. Грінченко як педагога-просвітника; визначено періоди та особливості її педагогічно-просвітницької діяльності; розкрито загальнопедагогічні ідеї М. Грінченко, її внесок в українське підручникотворення, а також підходи до створення підручника як провідного засобу поширення грамотності серед українського населення, розвитку розумових здібностей учня; виявлено погляди на сімейне виховання. Схарактеризовано напрями просвітницької діяльності М. Грінченко: видавнича діяльність, створення науково-популярних книжок та популяризація творчої спадщини Б. Грінченка. До наукового обігу введено невідомі та маловідомі документи, що розширюють уявлення про особистість М. Грінченко як педагога, просвітниці, громадської діячки. Теоретичні положення дисертації, джерельна база, представлений у додатках фактологічний матеріал можуть використовуватися при укладанні курсів історії педагогіки, написанні підручників і посібників з історії освіти, у подальших історико-педагогічних наукових розвідках.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: М. Грінченко; педагогічна і просвітницька діяльність; українська школа; підручники для початкової школи; рідномовне навчання; науково-популярні книжки; учитель; сімейне виховання;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ грінченкознавства
Користувач, що депонує: Михайло Васильович Лашко
Дата внесення: 07 Квіт 2016 11:45
Останні зміни: 07 Квіт 2016 11:45
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/14251

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу