Відгук офіційного опонента доктора філологічних наук, професора Моклиці Марії Василівна на дисертацію Жигун С.В. за темою "Український неореалізм: еволюція наукового і художнього дискурсу"

Жигун, Сніжана Віталіївна (2016) Відгук офіційного опонента доктора філологічних наук, професора Моклиці Марії Василівна на дисертацію Жигун С.В. за темою "Український неореалізм: еволюція наукового і художнього дискурсу" EngD thesis, Київський унверситет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Відгук_Моклиця.pdf]
Перегляд
Текст
Відгук_Моклиця.pdf

Download (6MB) | Перегляд

Анотація

У дисертації досліджено художню систему українського неореалізму, який розглядається як течія модернізму, котра актуалізує реалістичний тип творчості. Обґрунтовується правомірність розгляду прозової творчості письменників «Ланки» як зразка неореалізму. На матеріалі художніх творів представників цієї літературної групи розкривається їхня поетично-стильова техніка і художній світ неореалізму. Зокрема, звуженість часопростору, психологізм, затінений наратор, гносеологічний та ідеологічний тип побудови оповіді трактуються як естетичні домінанти неореалізму. На підставі порівняння його художніх моделей та інших проявів реалістичного типу творчості в українській літературі ХХ ст. доводиться, що розвиток цієї течії модернізму було штучно перервано у 1930-х роках і його вплив на вітчизняну літературу лишився знач-ною мірою нереалізованим.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (EngD)
Ключові слова: літературний напрям, літературна течія, неореалізм, реалізм, модернізм, реалістичний тип творчості, проза письменників літературного угрупування «Ланка»
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 12 Вер 2016 09:43
Останні зміни: 12 Вер 2016 09:43
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15000

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу