Відгук офіційного опонента Кожушного О.В. на дисертацію Смирнової М.С. за темою: "Проповідь у релігійному православному дискурсі ХХ ст.: лінгвопрагматичний аспект"

Смирнова, Марія Сергіївна (2016) Відгук офіційного опонента Кожушного О.В. на дисертацію Смирнової М.С. за темою: "Проповідь у релігійному православному дискурсі ХХ ст.: лінгвопрагматичний аспект" PhD thesis, Київський унверситет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Відгук Кожушного.pdf]
Перегляд
Текст
Відгук Кожушного.pdf

Download (3MB) | Перегляд

Анотація

У дисертації представлено результати дослідження проповіді у релігійному православному дискурсі ХХ ст. у лінгвопрагматичному аспекті. У дослідженні розглянуто стратегічні параметри православної проповіді ХХ ст. на матеріалі близько- і далекоспоріднених мов – української, російської, англійської та новогрецької. Визначено типологію та специфіку релігійного православного дискурсу, охарактеризовано проповідь як жанр у церковно-релігійному дискурсі, визначено лексико-семантичні, синтаксичні та комунікативно-дискурсивні характеристики православної проповіді. У дисертації розглянуто основні підходи до визначення поняття дискурсивної стратегії і тактики та їх існуючі класифікації. Запропоновано нові принципи, методи, методику та інструментарій аналізу дискурсивних стратегій і тактик православної проповіді. Виявлено структурні, семантичні та прагматичні засоби реалізації глобальної фідеїстичної стратегії православної проповіді ХХ ст. Проаналізовано реалізацію загальних та спеціальних дискурсивних стратегій і тактик у православній проповіді ХХ ст. Окреслено етноспецифіку стратегічного потенціалу православної проповіді у досліджуваних лінгвокультурах.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: релігійний православний дискурс, православна проповідь ХХ ст., лінгвопрагматика, дискурсивна стратегія, дискурсивна тактика, глобальна фідеїстична стратегія, загальні та спеціальні стратегії.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 27 Вер 2016 09:36
Останні зміни: 27 Вер 2016 09:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15101

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу