Феномен демократії в контексті кордонної цивілізації України та США

Ковальчук, Наталія Дмитрівна (2016) Феномен демократії в контексті кордонної цивілізації України та США Американська історія та політика (2). с. 77-84.

[thumbnail of N_Kovalchuk_AITP_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
N_Kovalchuk_AITP_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Метою даної статті є репрезентація аналогових процесів формування демократичних традицій в історії США та України в контексті кордонного статусу цих країн. Людина пограниччя, піонер і ковбой, стала в багатьох аспектах репрезентативним американцем і засновником американської демократії. Українською людиною пограниччя був козак, який у ХУІ—ХУІІ століттях став репрезентативним типом свого народу. Підгрунтям демократії в Україні були козацькі спільноти, а у США - англійські громади. Подальший розвиток демократії потребував великих міст як бази державотворення. Важливу роль у розвитку української та американської демократії відігравали міста. Великі зміни в демократичному розвитку міст пов’язані з прийняттям і упровадженням Магдебурзького права. Принципи американської демократії були започатковані в містах на східному у збережжі США. Американські мі ста виступали я к великі асамблеї, де, які в Україні, населення користувалося правом місцевої самоуправи, мало своє право, суд,приватну свободу. Україна здобула свою свободу і незалежність проти королівської влади Польщі в ході української національно-визвольної боротьби, а США в ході американської революції виступали з а свободу і незалежність проти королівської влади Англії.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: демократія; вільна індивідуальність; історичні паралелі; прикордонний статус України та США
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: професор Наталія Дмитрівна Ковальчук
Дата внесення: 10 Жов 2016 07:23
Останні зміни: 22 Лист 2016 13:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15199

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу