Гетеротопія будинку для людей похилого віку у сучасній драматургії (на матеріалі п’єси Тіни Хау «У пошуках Мане»)

Гайдаш, Анна Владиславівна (2016) Гетеротопія будинку для людей похилого віку у сучасній драматургії (на матеріалі п’єси Тіни Хау «У пошуках Мане») Сучасні літературознавчі студії (13). с. 125-138. ISSN 2411-3883

[thumbnail of Gaidash_Such lit stud.pdf]
Перегляд
Текст
Gaidash_Such lit stud.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

У статі вивчається гетеротопія геріатричних будинків США за допомогою історико-культурного аналізу американських закладів по догляду за людьми похилого віку у працях С. де Бовуар, М. Фуко, Т. Р. Коула, Р. І. Бергера та Дж. Бонда. Результати ретельного прочитання комедії Т. Хау суголосні висновкам таких представників літературної геронтології, як К. Вудворд, М. Хепворт, Дж. Кінг і У. Крібернегг, які при вивченні художніх репрезентацій будинків престарілих звертають увагу на амбівалентний характер простору, що не лише свідчить про стереотипні настрої апатії, пасивності та депресії його мешканців, а й уможливлює позитивну динаміку старіння. Так, у п’єсі сучасної драматургині США заклад по догляду за літніми людьми відіграє ключову роль у трансформації головних персонажів та їх втечі для здійснення своїх мрій. Колізія твору корелює із філософією сучасних геріатричних будинків США, які функціонують як тимчасові притулки для літніх людей з метою їх подальшої самореалізації.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: гетеротопія; геріатричний будинок; старіння; похилий вік; літературна геронтологія; Тіна Хау;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 10 Лист 2016 14:14
Останні зміни: 10 Лист 2016 14:22
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15534

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу