«Дім»-«Поле»-«Храм» як екзистенціали української культути

Ковальчук, Наталія Дмитрівна (2016) «Дім»-«Поле»-«Храм» як екзистенціали української культути Науковий вісник Національного унверситету біоресурсів і природокористування України: серія "Педагогіка, психологія, філософія", 253. с. 73-77. ISSN 2413-5321

[thumbnail of N_Kovalchuk_DPKh_VNUBiP_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
N_Kovalchuk_DPKh_VNUBiP_IFF.pdf

Download (121kB) | Перегляд

Анотація

Мета роботи: Є концептуалізація нового бачення сутно­ сті української культури. Методологія дослідження полягає в застосу­ванні методу архетипів, тобто символічних інваріантів культурного роз­витку та концептів «дім - поле -храм» до аналізу української культури. На­укова новизна статті полягає у створенні авторської моделі дослідження української ментальності, в якій концепт храму символізує українські святині, концепт дому виступає як антропологічне буття з його мораль­ними чеснотами, а концепт «поле» реалізується контексті архетипу землі. Висновки. Показано, що концепт «Поля» пов’язаний передусім з архетипом землі, який мав окрему репрезентацію в різних соціо-культурних умовах розвитку України. Концепт «Дім» має широкий спектр архетипічних уявлень в українському менталітеті, але найважливішим серед них був архетип свободи. Символіка концепту «Храм» найбільш рельєфно від­бивається в архетипі софійності та архетипі слова.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: архетип землі; архетип софійності; архетип слова; екзистенціали національного буття; концепт «Дім»; концепт «Поле»; концепт «Храм»
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > РИНЦ
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра філософії
Користувач, що депонує: професор Наталія Дмитрівна Ковальчук
Дата внесення: 22 Лист 2016 08:27
Останні зміни: 17 Січ 2017 12:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/15998

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу