Постколоніальні рефлексії і наратив

Ліхоманова, Наталя Олександрівна (2016) Постколоніальні рефлексії і наратив Respectus Philologicus, 31 (36). ISSN 1392-8295 (Print), 2335-2388 (Online)

[thumbnail of N_Likhomanova_RP_31(36)_IF.pdf]
Перегляд
Текст
N_Likhomanova_RP_31(36)_IF.pdf

Download (238kB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена теоретичним і практичним аспектам наративних стратегій постколоніальної літератури. Теоретичною основою слугує робота Гомі Бгабга "Нація і нарація", у якій засновник методу постколоніального аналізу розглядає окремі твори як форму текстуальної самоідентифікації нації, а також комплекс робіт сучасних українських дослідників постколоніальної проблематики на пострадянському просторі (М. Павлишин, Т. Гундорова, М. Рябчук, О. Юрчук. Практичне застосування методу демонструється на прикладіаналізу творів сучасних українських авторів (Ю.Андруховича, О. Забужко, С. Жадана, С. Пиркало). Аналізується образ оповідача, поета, що подорожує за межами рідної країни, який демонструє як особистісні, так і загальнокультурні національні рефлексії. Характерно, що автори таких творів часто використовують особливу жанрову форму - прозіметр (або меніппея, за визначенням М.Бахтіна), у якій поєднується проза і поезія в одному тексті, що створює особливе довірливе відношення до образу наратора. Результатом статті є висновки про характерний для формування сучасного українського дискурсу "номадичного мислення" (Жіль Дельоз).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: постколоніальні рефлексії, наратив, номадичне мислення, сучасна українська література
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: доцент Н.О. Ліхоманова
Дата внесення: 28 Лист 2016 10:53
Останні зміни: 28 Лист 2016 10:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/16787

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу