Цивілізаційний підхід у викладанні історії: від наукової концепції до шкільної аудиторії

Салата, Оксана Олексіївна (2016) Цивілізаційний підхід у викладанні історії: від наукової концепції до шкільної аудиторії Історія та географія (53). с. 98-105.

[thumbnail of O_Salata_SITG_53_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
O_Salata_SITG_53_IFF.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Автор розкриває проблему використання українськими вченими – істориками та педагогами цивілізаційного підходу в сучасній українській історіографії,до вивчення історичного процесу, викладання його у вищих навчальних закладах та загальноосвітній школі;виявляє закономірності цивілізаційного розвитку та обґрунтовує необхідності поєднання формаційного та цивілізаційного підходів у дослідженні історичного процесу; акцентує увагу на тому, що важливим є всебічний розгляд історичної події чи явища, максимальне прагнення до історизму і об’єктивності, розгляд події у її соціально-економічному, суспільно-політичному та культурному розвитку; пропонує вченим визначити, які принципи формаційного і цивілізаційного підходів до історії найбільш об’єктивно вивчають історичний процес; досліджувати історію людства як історію єдиної цивілізації в її розмаїтті й багатогранності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: цивілізація; цивілізаційний підхід; формаційний підхід; наукова концепція; історичний процес; історіографія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Збірники наукових праць
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Катерина Сергеевна Мухина
Дата внесення: 08 Груд 2016 14:46
Останні зміни: 08 Груд 2016 14:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/18159

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу