Відгук офіційного опонента доктора історичних наук, професора Трояна С.С. на дисертацію Покляцької В.В. "Еволюція «образу ворога» в американсько- радянських відносинах у 1979-1991 рр."

Покляцька, Валерія Валеріївна (2017) Відгук офіційного опонента доктора історичних наук, професора Трояна С.С. на дисертацію Покляцької В.В. "Еволюція «образу ворога» в американсько- радянських відносинах у 1979-1991 рр." PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Pokliatska-Vidguk-Troyan.pdf]
Перегляд
Текст
Pokliatska-Vidguk-Troyan.pdf

Download (8MB) | Перегляд

Анотація

У 1980-х рр. під впливом змін в американсько-радянських відносинах спостерігалася трансформація образу протилежної держави. У ході аналізу матеріалів офіційної риторики та друкованих ЗМТ США та СРСР було виявлено, що у 1979-1985 рр. країну-суперника позиціонували як головного зовнішнього «ворога», якому були притаманні виключно агресивні риси; у 1985-1987 рр., одночасно з традиційним негативним висвітленням інформації про протилежну сторону, з’явилися перші нейтральні оцінки; у 1988-1991 рр. заклики до співробітництва та позитивні характеристики зумовили поступову еволюцію зображення іншої держави від «ворога» до «партнера». У цілому, «образи ворога» в СІЛА та СРСР були своєрідним віддзеркаленням один одного. Втім, різні політичні підходи у періодичних виданнях США зумовили наявність відмінних інтерпретацій образу СРСР, у той час, як радянська однопартійна політична система та жорстка цензура забезпечили домінування в СРСР монолітного образу протилежної держави як основного «ворога».

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: «образ ворога», американсько-радянські відносини, США, СРСР, Холодна війна, офіційна риторика, друковані ЗМІ.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 31 Бер 2017 11:10
Останні зміни: 31 Бер 2017 11:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/19287

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу