До питання про економічний аспект протестантського вчення

Тимчик, Олена Анатоліївна та Бєлая, О.М. (2017) До питання про економічний аспект протестантського вчення Актуальні проблеми міжнародних відносин : збірник наукових праць / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Ін-т міжнародних відносин. с. 54-63.

[thumbnail of O.A.Tymchyk, O.M. Bielaia_Do_PUT_E_A_P_V.pdf]
Перегляд
Текст
O.A.Tymchyk, O.M. Bielaia_Do_PUT_E_A_P_V.pdf

Download (6MB) | Перегляд

Анотація

Стаття презентує окремі економічні аспекти протестантського віровчення, які знайшли свій прояв у господарській діяльності релігійних громад. Протестантські вчення роз'яснювали питання економічної поведінки християнина, зміст його господарської діяльності в умовах капіталізму. Завдяки релігійній міграції ідеї та практичне втілення протестантської господарської етики розповсюджувалися на українських землях. Сільські громади протестантів демонстрували значні господарські успіхи. Міським релігійним громадам також були необхідні економічні дії для забезпечення свого існування. У статті вперше введені до наукового обігу документи Державного архіву Київської області, які надають уявлення про діяльність протестантських громад міста Києва у 1918-1920-х рр. – баптистів, християн-адвентистів сьомого дня, євреїв-євангелістів, євангельсько-лютеранської громади, латишів-лютеран та ін. У статутах цих громад й акті ревізії фінансів Київської громади християн-баптистів подані відомості про органи управління, ведення фінансової документації, рух грошових коштів, джерела фінансування громад. Угоди про прийняття у користування молитовних будинків та описи предметів релігійного культу і майна дозволяють визначити права громад на володіння, користування, розпорядження рухомим і нерухомим майном. У сучасних статутах протестантських громад закладені основи для широкої господарської діяльності, яка має знаходити своє втілення у християнському способі здійснення підприємництва.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: релігія; протестантизм; громада; статут; економічна діяльність; підприємництво;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Сніжана Михайлівна Рижко-Семенюк
Дата внесення: 26 Черв 2017 07:49
Останні зміни: 26 Черв 2017 07:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/19843

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу