Індивідуально-психологічні особливості сприймання літературного тексту

Литвиненко, Олена Олександрівна (2014) Індивідуально-психологічні особливості сприймання літературного тексту PhD thesis, Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

[thumbnail of O_Lytvynenko_Avtoref_2014_IL.pdf]
Перегляд
Текст
O_Lytvynenko_Avtoref_2014_IL.pdf

Download (389kB) | Перегляд

Анотація

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.01 – загальна психологія, історія психології. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка МОН України. – Київ, 2014. Дисертацію присвячено проблемі індивідуально-психологічних детермінант сприймання літературного тексту. Робота містить теоретичне обґрунтування, методичні засади та результати емпіричного дослідження цієї проблеми. Встановлено, що процес сприймання літературного тексту включає такі структурні елементи, як читацька спрямованість (суб’єктна, акціональна та емоційна) та тип роботи людини з літературним текстом (аналітичний, формалізований, інтуїтивний та глибинний). Операціоналізовано поняття «індивідуально-психологічні особливості сприймання літературного тексту». Визначено, що до них належать риси читача та фактори читацької спрямованості (позитивної оцінки опису життєвого шляху, почуттів, роздумів та природи, а також фактори рефлексії сюжету і складності тексту). Поглиблено уявлення про компоненти взаємодії людини з літературним текстом (когнітивний, афективний та конативний). Домінування певного компоненту в процесі сприймання тексту визначається індивідуально-психологічними особливостями людини. Доведено, що з урахуванням факторів спрямованості кожного читача літературних текстів можна віднести до одного з семи типів: активного; інертного; пасивного; мисленнєвого; дієвого; натуралістичного (високого рівня) та натуралістичного (низького рівня). Розроблено й впроваджено програму «Управління сприйманням літературних текстів», спрямовану на підвищення ефективності даного процесу. В ході апробації доведено, що дотримання основних принципів програми дозволяє розробляти та підбирати тексти з урахуванням індивідуально-психологічних особливостей представників цільової аудиторії, що, своєю чергою, підвищує ефективність сприймання.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: Літературний текст; сприймання; компоненти сприймання; фактори читацької спрямованості; типи читачів;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради у інших ВНЗ
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Олена Олександрівна Литвиненко
Дата внесення: 02 Жов 2017 06:36
Останні зміни: 02 Жов 2017 06:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/20255

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу