Службове листування як форма ділової комунікації Київської міської думи й управи (кін. ХІХ – поч. ХХ ст.)

Свердлик, Зоряна Михайлівна (2017) Службове листування як форма ділової комунікації Київської міської думи й управи (кін. ХІХ – поч. ХХ ст.) Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія (2). с. 20-27.

[thumbnail of Z_Sverdlyk_BDI_2_IZ.pdf]
Перегляд
Текст
Z_Sverdlyk_BDI_2_IZ.pdf

Download (294kB) | Перегляд

Анотація

У статті проаналізована група вхідних і вихідних документів Київської міської думи й управи. Приділено увагу вимогам до змістового наповнення і особливостям оформлення реквізитів документів, які призначалися для листування з вищими, з рівними за статусом, а також з підвідомчими київському міському управлінню установами та посадовими особами. Мету статті авторка вбачає у з’ясуванні недостатньо досліджених до сьогодні питань щодо складу службового листування між органами міського управління міста Києва кінця ХІХ – початку ХХ ст. (Київською міською думою й управою) та іншими установами, організаціями і органами влади, особливостей документної інформації зовнішніх вхідних і внутрішніх вихідних документів. Методологія дослідження полягає в застосуванні історичного методу, методу текстологічного аналізу та деконструкції документної інформації. Зазначений методологічний інструментарій дозволяє розкрити та піддати аналізу службовий документ як об’єкт діловодних процесів, що здійснюються в органах державної влади та місцевого самоврядування на всіх етапах історичного розвитку. Науковою новизною роботи є розширення наукових знань про оформлення, основні групи та види документів, характерні для діловодства Київської міської думи й управи. Висновки. Ґрунтовний аналіз оформлення та видового складу документації Київської міської думи та управи засвідчив характерне для більшості службових документів оформлення на спеціальних бланках, використання типових форм звернень у реквізиті «Адресат».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Київська міська дума; Київська міська управа; службовий документ; листування; реквізити документів; документна інформація;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра інформаційних комунікацій
Користувач, що депонує: Свердлик Зоряна Михайлівна
Дата внесення: 23 Жов 2017 06:37
Останні зміни: 23 Жов 2017 06:37
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/20376

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу