Вирішення проблем забезпечення соціально-економічної безпеки особистості в Україні: соціальне залучення

Акіліна, О. (2016) Вирішення проблем забезпечення соціально-економічної безпеки особистості в Україні: соціальне залучення Соціально-економічні, політико-правові, соціокультурні процеси в Україні та світі : зб. тез за матер. Міжнародної наукової конференції (3 червня 2016 р., м. Київ). с. 13-16.

[thumbnail of O_Akilina_Mkonf_03_06_2016_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
O_Akilina_Mkonf_03_06_2016_FITU.pdf

Download (130kB) | Перегляд

Анотація

У Доповіді Програми розвитку ООН від 1994 р. у другій главі «Нові аспекти безпеки людини» пропонувалося розвинути концепцію так званого широкого трактування безпеки особистості й виділити в ній два взаємопов’язаних фактори: «свободу від страху» та «свободу від злиднів» [3, 24–25]. Деякі елементи постанови Генеральної Асамблеї ООН 2012 р. уточнюють концепцію безпеки людини. Згідно з цією постановою поняття людської безпеки включає право людей на свободу й гідність, на життя вільне від бідності, містить заклик до людей орієнтованих та орієнтовану відповідь на питання, як посилити захист, розширити права й можливості всіх людей і спільнот, визнання потреби миру, розвитку та прав людини й однаковою мірою розглядає цивільні, політичні, економічні, соціальні та культурні права [4, 1–2]. Соціальне відторгнення є відносно новою концепцією, хоча протягом десятиліть вона розвивалась паралельно з ідеями забезпечення соціальних прав і підвищення добробуту населення, а отже, з ідеями формування соціально-економічної безпеки особистості. Сьогодні концепт «соціальне відторгнення» або «соціальна інклюзія» не має класичного наукового визначення, але може розглядатися як процес, при якому окремі групи населення чи окремі люди не мають можливості повною мірою брати участь у суспільному житті через бідність, відсутність базових знань і можливостей або в результаті дискримінації. Згідно з проведеними дослідженнями, в Україні у стані гострого соціального відторгнення перебуває 37,7 % домогосподарств.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: соціально-економічнf безпека особистості;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Валерій Смуров
Дата внесення: 20 Жов 2017 10:21
Останні зміни: 20 Жов 2017 10:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/20416

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу