Концепт "корінні народи" в сучасному міжнародному праві (на прикладі караїмів)

Тимченко, Ліліана Олексіївна (2016) Концепт "корінні народи" в сучасному міжнародному праві (на прикладі караїмів) Європейський політико-правовий дискурс, Vol. 3, Issue 6, 2016. - P. 7 – 16. (3). с. 7-16.

[thumbnail of 2016, V. 3, Iss. 6 L_Tymchenko.pdf]
Перегляд
Текст
2016, V. 3, Iss. 6 L_Tymchenko.pdf

Download (231kB) | Перегляд

Анотація

Аналіз положень національного законодавства не дозволяє сформулювати узагальнене уявлення про концепт "корінні народи". Не існує загальноприйнятого поняття «корінні народи» в міжнародному праві. Вважаємо, що слід розрізняти дві категорії «корінного населення» з різним рівнем асиміляції: 1) відокремлені від цивілізації (саамі, індіанці, чукчі); 2) частково асимільовані (кримські татари, караїми, кримчаки, лужичани). Ця категоризація дає можливість персоніфіковано поглянути на суть проблем кожної категорії. Першій категорії вдалося зберегти свою ідентичність (мову, традиції, релігійні обряди), але вона потерпає від замкнутості та відірваності від досягнень цивілізації. Друга категорія, будучи асимільованою і, як наслідок, залученою до розбудови "цивілізації", прагне відновити свою ідентичність, а саме – укріпити свою мову, захистити традиції та повернути свої святині. Обидві категорії страждають від зловживань їхніми колективними правами на землю та ресурси.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: корінні народи; караїми (караї); Крим; права караїмів; Декларація ООН про права корінних народів; самоідентифікація;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра міжнародних відносин та міжнародного права
Користувач, що депонує: Доцент Ліліана Тимченко
Дата внесення: 07 Лист 2017 06:36
Останні зміни: 07 Лист 2017 06:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/20679

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу