Історична парадигма семіотики

Погребняк, Інга Василівна (2017) Історична парадигма семіотики Синопсис: текст, контекст, медіа (2(18)). ISSN 2311-259X

[thumbnail of I_Pogrebniak_Synopsis.pdf]
Перегляд
Текст
I_Pogrebniak_Synopsis.pdf

Download (581kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://synopsis.kubg.edu.ua/index.php/synopsis/iss...

Анотація

У статті проаналізовано теоретичні засади, тенденції розвитку семіотичного літературознавства. Охарактеризовано низку визначень семіотики як науки про знакову систему, про загальні властивості знакових систем, загальні теорії знаків і систем. Зазначено, що у зв’язку з популярністю семіотики, не завжди коректно залучають наукові розвідки до цієї галузі, спостерігаються деякі зловживання її термінами, що викликає занепокоєння серед науковців. Окреслено генезис самої знакової теорії, визначено основні етапи розвитку, специфіку семіотики як науки у різних аспектах, охарактеризовано її засновників, дослідження яких визначають полярність у підході до семіотики. Розглянуто основні погляди представників різних критичних напрямів, що стало предметом активної підтримки з боку одних та гостро критикувалося іншими. Зосереджено увагу на дослідженнях 50 – 90-х років XX століття, як вітчизняних так і закордонних авторів, що окреслюють проблематику використання структурно-семіотичних методів у вивченні літератури.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: семіотика; знак; семіологія; знаковий процес; парадигма.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра української літератури і компаративістики
Користувач, що депонує: Інга Василівна Погребняк
Дата внесення: 29 Лист 2017 07:52
Останні зміни: 29 Лист 2017 07:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/21005

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу