Православна церква в Бессарабії на етапі російської революції та початку румунської окупації (1917-1919 рр.)

Надтока, Геннадій Михайлович та Горпинченко, Інна Володимирівна (2017) Православна церква в Бессарабії на етапі російської революції та початку румунської окупації (1917-1919 рр.) In: ІІІ Міжнародна науково-практична конференція "История Карпато-Днестровских земель с древнейших времён до начала ХХІ в. (к 100-летию российской революции и гражданской войны), 26-27 травня 2017 р., Кишинів.

[thumbnail of Nadtoka_H_Horpynchenko_I_PTBERRPRO_PK.pdf]
Перегляд
Текст
Nadtoka_H_Horpynchenko_I_PTBERRPRO_PK.pdf

Download (152kB) | Перегляд
[thumbnail of Nadtoka_H_Horpynchenko_I_PTBERRPRO.pdf]
Перегляд
Текст
Nadtoka_H_Horpynchenko_I_PTBERRPRO.pdf

Download (179kB) | Перегляд

Анотація

Історичні зміни в становищі православної церкви Бессарабії (області в межиріччі Дністра і Прута), що відбулися у перші роки після розпаду Російської імперії, закономірно привертають увагу дослідників. На цих землях зіткнулися інтереси двох патріархатів (Московського і Румунського) та трьох тогочасних держав – Росії, Румунії й України, кожна з яких прагнула вирішувати долю Бессарабії та її церкви. Тісне переплетення конфесійних та політичних мотивів протистояння навколо шляхів розвитку православної церкви в Бессарабії зумовило його незавершеність і продовження в умовах нової кризи російської державності та Російської православної церкви (РПЦ) кінця ХХ – початку ХХІ століть. Сучасна православна церква Молдови знову опинилася на роздоріжжі й перед необхідністю вибору між підпорядкуванням Московському чи Румунському патріархату або прагненням автокефалії на основі православної традиції: «В самостійній державі – самостійна церква».

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: Православна церква; Бессарабія; російська революція; румунська окупація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: Професор Геннадій Михайлович Надтока
Дата внесення: 21 Груд 2017 08:25
Останні зміни: 21 Груд 2017 08:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/22324

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу