Особливості функціонування Спільної юнацької школи армії УНР у травні-жовтні 1921 р. під час інтернування в Польщі («вадовицька доба»)

Срібняк, Ігор Володимирович (2017) Особливості функціонування Спільної юнацької школи армії УНР у травні-жовтні 1921 р. під час інтернування в Польщі («вадовицька доба») Вісник Черкаського університету. Серія: Історичні науки. 2014 (4). с. 71-76. ISSN 2076-5908

[thumbnail of I_Sribnyak_VCzU_2017_4_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_VCzU_2017_4_IFF.pdf

Download (823kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://history-ejournal.cdu.edu.ua.

Анотація

Метою даної статті є реконструкція таборового повсякдення Спільної юнацької школи Армії УНР у таборі Вадовиці (Польща) у травні-жовтні 1921 р. Автор статті застосував принцип історизму, що дало йому можливість переосмислити різні аспекти таборового повсякдення інтернованого вояцтва Армії УНР та дійти до важливих узагальнень. При цьому ним використовувались проблемно-хронологічний та конкретно-історичний методи, поєднання яких дозволило найповніше реалізувати заявлену у статті мету дослідження. До основних результатів дослідження слід віднести цілісне відтворення окремих аспектів внутрішнього життя та діяльності постійного і перемінного складу Спільної юнацької школи з виокремленням такої важливої їх компоненти як службові стосунки командування школи зі старшими військовими начальниками Армії УНР. У рамках досліджуваної теми перспективними для подальшого вивчення можуть бути такі напрями: діяльність Школи у другій половині 1922 і до середини 1924 рр., зміст військово-фахового навчання в ній, гуманітарна допомога юнацтву з боку благодійних організацій та тих випускників Школи, які виїхали для навчання до Чехословаччині, діяльність М.Шаповала на посаді начальника Школи та ін. Практичне значення досягнутих результатів полягає у тому, що синтезований в статті фактаж та висновки можуть бути використані під час проведення військово-патріотичної роботи в збройних силах України сучасної доби. Дана стаття є оригінальним дослідженням, цілком спертим на архівних матеріалах, опрацьованих автором у ЦДАВО України.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: Спільна юнацька школа; старшина; юнак; табір; інтерновані; Вадовиці; армія УНР; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 02 Квіт 2018 07:00
Останні зміни: 02 Квіт 2018 07:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/23627

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу