Про «Лева і Левицю» або Про викриття вульгарного фемінізму.

Шовкопляс, Галина Євгенівна (2017) Про «Лева і Левицю» або Про викриття вульгарного фемінізму. Науково-популярний часопис для вчителів України та діаспори «Наш український дім» № 2, 2017 рік. – ст.31 -36. (2). с. 36-40.

[thumbnail of H_Shovkoplias_Nash_dim_2_2017.pdf]
Перегляд
Текст
H_Shovkoplias_Nash_dim_2_2017.pdf

Download (319kB) | Перегляд

Анотація

У відгуках про творчість журналістки , літературознавці, авторки п’єс і прози діаспорної українки Ірени Салецької -Коваль вказують на те, що у її п’єсах знаходимо «впливи- «відбитки» як європейських , так і американських зразків, а саме: ситуації типові для драм Нобелівського лауреата з літератури англійця Гарольда Пінтера , гостроту повторів американського абсурдиста Едварда Олбі , гру діалогів інтелектуальної драми Ігоря Костецького, увагу до ролі жінки у подружжі , як в українській діаспорній драмі Людмили Коваленко. У своїй драматургічній творчості Ірена Коваль постає не тільки уважною читачкою- глядачкою названих драматургів, але і їхньою талановитою ученицею. Багато драматургів звертали увагу на неузгодженість - розбіжність між проповідуванням великих людей і їхнім життям, між теорією і практикою. Так зробила Ірена Коваль у п’єсі про Толстого та його дружину Софію. У своєму огляді української драматургії «Українська драма 1992 -2002 року» дослідниця Лариса Залеська – Онишкевич пише , що у п’єсі «Лев і левиця» Ірена Коваль поставила питання «жіночої рівноправності чи розвінчування колишніх суспільних божків (Лев Толстой у «Поганських святах» Ірени Коваль).

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Ірена Коваль; питання «жіночої рівноправності чи розвінчування колишніх суспільних божків"; українська діаспорна драма; реакція преси; сприйняття глядачів.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: доцент Галина Євгенівна Шовкопляс
Дата внесення: 20 Лип 2018 10:14
Останні зміни: 20 Лип 2018 10:14
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24126

Доступні Версії цього елемента

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу