«Не гнийте в бараках, творіть життя тут, на цьому маленькому місті, огородженому дротами…» повсякдення інтернованих вояків-українців у Александрові (Польща) у висвітленні таборової періодики, 1921 р.

Срібняк, Ігор Володимирович (2018) «Не гнийте в бараках, творіть життя тут, на цьому маленькому місті, огородженому дротами…» повсякдення інтернованих вояків-українців у Александрові (Польща) у висвітленні таборової періодики, 1921 р. Європейські історичні студії (10). с. 217-252. ISSN 2524-048X

[thumbnail of I_Sribniak_EIS_2018_10_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribniak_EIS_2018_10_IFF.pdf

Download (2MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://eustudies.history.knu.ua/

Анотація

У статті аналізуються умови перебування та основні прояви культурно-освітньої діяльності інтернованих вояків-українців у таборі Александрів (Польща) у 1921 р. На основі використання широкого кола архівних джерел автором було зроблено висновок про те, що таборове повсякдення вояцтва було позначене значними труднощами, але поступово становище таборян нормалізувалась. У таборі була заснована ціла низка освітніх, культурно-мистецьких організацій, а також кооператив, що позитивно впливало на моральний дух вояцтва. Крім того, студії в таборових школах, відвідування різноманітних освітніх курсів дозволяли всім бажаючим поповнити запас своїх знань, що було надзвичайно важливим в умовах еміграції, дозволяючи наповнити конструктивним змістом таборове повсякдення значного числа інтернованих, насамперед з числа старшин. Таборовий театр, хор, оркестр, різні гуртки на загал успішно виконували надзвичайно важливу місію скріплення національної свідомості вояцтва та зміцнення їх морального духу, що значною мірою дозволило запобігти поширенню розкладових явищ у середовищі інтернованих. Важливу складову таборового повсякдення являла собою таборова преса, яка попри всі негаразди, пов’язані з труднощами її видання в Александрові, знаходила можливість оперативно інформувати вояцтво про події в Європі та Україні, не забуваючи при цьому й про висвітлення таборового життя. Проте розвинути свої культурно-освітні досягнення інтерновані не мали можливості, бо вже восени 1921 р. польська влада вдалась до розв’язання згадуваного табору та переміщення його мешканців до інших таборів.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Дану статтю було підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: інтерновані; освіта; табір; старшина; часопис; Александрів; Польща.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 03 Вер 2018 09:10
Останні зміни: 03 Вер 2018 09:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24180

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу