Відгук офіційного опонента доктора педагогічних наук, професора Пронікова О.К. на дисертацію Черпака Ю.В. "Вітчизняний громадсько-педагогічний рух за розвиток фізичного виховання дітей і молоді (остання чверть ХІХ – 1917 р.)"

Черпак, Юрій Васильович (2018) Відгук офіційного опонента доктора педагогічних наук, професора Пронікова О.К. на дисертацію Черпака Ю.В. "Вітчизняний громадсько-педагогічний рух за розвиток фізичного виховання дітей і молоді (остання чверть ХІХ – 1917 р.)" PhD thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of відгук офіційного опонента Пронікова О.К..pdf]
Перегляд
Текст
відгук офіційного опонента Пронікова О.К..pdf

Download (294kB) | Перегляд

Анотація

У роботі комплексно висвітлено становлення й розвиток громадсько-педагогічного руху за фізичне виховання дітей та молоді на землях Наддніпрянської України в кінці ХІХ ст. – 1917 р. Обґрунтовано внесок П. Лесгафта у розроблення теорії та практики фізичного виховання дітей. Досліджено діяльність його послідовників, київських лікарів-просвітників В. Крамаренка та О. Анохіна, які сприяли поширенню ідей корисності фізичного виховання дітей і молоді, його уведенню як обов’язкового навчального предмета до змісту шкільної освіти, створенню та діяльності перших масових спортивних товариств і клубів не лише у Києві, а й в інших містах України, проведенню масових заходів, запровадженню фахової підготовки вчителів гімнастики. Докладно розглянуто розроблені В. Крамаренком (комплекс силових і гімнастичних вправ) та О. Анохіним (психофізіологічні рухи) системи фізичного виховання, що ґрунтувалися на принципах фізіолого-анатомічної доцільності та природовідповідності. Відображено діяльність спортивно-гімнастичних товариств і об’єднань, сокільських, скаутських осередків, які долучали до фізичного виховання дітей та молодь. Доведено, що громадсько-педагогічний рух був виявом місцевих, локальних ініціатив окремих свідомих, демократично налаштованих представників суспільства: лікарів, педагогів, меценатів, громадських, земських діячів.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (PhD)
Ключові слова: громадсько-педагогічний рух, фізичне виховання, фізична освіта, гімнастика, спорт, гігієна, гармонійний розвиток, спортивні товариства
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 01 Жов 2018 05:08
Останні зміни: 01 Жов 2018 05:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24321

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу