Автореферат - Міжособистісна взаємодія у неформальних об’єднаннях як чинник розвиту ціннісно-смислової свідомості підлітків

Лавріненко, Віталій Анатолійович (2018) Автореферат - Міжособистісна взаємодія у неформальних об’єднаннях як чинник розвиту ціннісно-смислової свідомості підлітків Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Лавріненко.pdf]
Перегляд
Текст
Лавріненко.pdf

Download (629kB) | Перегляд

Анотація

У дисертації досліджено особливості ціннісно-смислової свідомості як психологічного феномену, її обумовленість діалогічними формами взаємодії особистості з соціальним середовищем, чинники її розвитку в підлітковому віці. Проаналізовано особливості ціннісно-смислової свідомості підлітків-неформалів – осмислення життя, структурні та змістовні характеристики смислів, ієрархія цінностей та параметри смисложиттєвої кризи, типи і тенденції міжособистісної взаємодії – у розрізі порівняння з дітьми контрольної групи та вираженості в субкультурах різної спрямованості. Розроблено простір зв’язку дискурсів субкультури та системних параметрів неформальних об’єднань, структурно-функціональну модель «Вплив міжособистісної взаємодії в неформальних об’єднаннях на розвиток ціннісно-смислової свідомості підлітків». Визначено, що на розвиток ціннісно-смислової свідомості підлітків значний вплив чинять структурні компоненти субкультури (закритість та відкритість меж, конфігурація взаємодії); змістовні аспекти взаємодії в субкультурах – вираження дискурсів через ціннісні ідеали субкультури, її смислоутворювальну ідею, ключову смислову установку, «вимогу» до структури свідомості, установку на типові поведінкові патерни і типи взаємодії, а механізмом цього впливу є інтеграція «смислових шаблонів субкультури» до системи смислів послідовників. Розроблено корекційно-розвивальну програму, направлену на розвиток ціннісно-смислової свідомості підлітків-неформалів у контексті інтеграції їх комунікативного досвіду в субкультурах.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: цінності, смисли, ціннісно-смислова свідомість, підлітки, чинники розвитку ціннісно-смислової свідомості підлітків, тенденції міжособистісної взаємодії, підлітки-неформали, молодіжні субкультури, структурні і змістовні параметри впливу субкультури на ціннісно-смислову свідомість підлітків, конфігурація стосунків у неформальному об’єднанні, смислові шаблони субкультури.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 26 Жов 2018 12:27
Останні зміни: 26 Жов 2018 12:27
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24503

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу