Економічне співробітництво між Україною та Китаєм: реалії та перспективи

Лойко, Валерія Вікторовна та Рамський, Андрій Юрійович (2018) Економічне співробітництво між Україною та Китаєм: реалії та перспективи Ефективна економіка (10). ISSN 2307-2105

[thumbnail of V_Loiko_A_Ramskyi_EE_10_2018_KUBG.pdf]
Перегляд
Текст
V_Loiko_A_Ramskyi_EE_10_2018_KUBG.pdf

Download (182kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6573

Анотація

У статті розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку співробітництва між Україною та Китаєм з метою реалізації ініціативи «Один пояс- один шлях». Розглянуто стан та динаміку торгово-економічного співробітництва між Україною та Китаєм за період 2012-2017 рр. Зроблено висновки, що динаміка експорту товарів за досліджуваний період має позитивну тенденцію до зростання. Обсяги імпорту товарів із Китаю до України за досліджуваний період знизились. Зросли обсяги експорту та імпорту послуг. Сальдо зовнішньоекономічного товарообороту протягом 2012-2017 рр. має від’ємне значення і за цей період його абсолютна величина зросла на 38,49%. Проведено аналіз співробітництва двох країн у гуманітарній сфері. Відмічене прогресивні зрушення у науковому та освітньому співробітництві на основі оновленої Угоди про співробітництво у галузі освіти. Зросла кількість стипендій на отримання освіти студентами в обох країнах. Відмічене, що в Україні зростає кількість бажаючих вивчати китайську мову та збільшується потік українських студентів, які ідуть здобувати вищу освіту у Китай. Проведено аналіз ефективності співробітництва у туристичній сфері. Зроблено висновок щодо доцільності активізації співробітництва у сфері туризму та лібералізації отримання віз для в’їзду громадян Китаю до України і навпаки. Проведений аналіз обсягів інвестицій із Китаю до української економіки показав уповільнення темпів інвестування. Необхідно зауважити, що питома вага інвестицій із Китаю до української економіки протягом 2012-2017 рр. не перевищувала 0,05 %. Виділено перспективні економічні сфери, в яких більш ефективно можуть бути реалізовані проекти і програми в Україні із залученням китайських інвестицій. За результатами проведеного дослідження зроблено висновок, що Україна та Китайська Народна Республіка мають значний потенціал для подальшого розширення економічного співробітництва, оскільки мають взаємні інтереси у цій сфері.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Наукометричні бази даних: Index Copernicus (IC), Scientific Indexing Services (SIS), Google Scholar
Ключові слова: Україна; Китай; міжнародне співробітництво; наука; освіта; культура; промисловість; сільське господарство; експорт; імпорт; угоди; проекти; перспективи.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Валерія Вікторівна Лойко
Дата внесення: 06 Лист 2018 07:38
Останні зміни: 06 Лист 2018 07:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24571

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу