Історія написання і видання роману «Сонце з заходу» Уласа Самчука: спроба реконструкції

Руснак, Ірина Євгеніївна (2018) Історія написання і видання роману «Сонце з заходу» Уласа Самчука: спроба реконструкції Синопсис : електронне фахове видання (3(23)). ISSN 2311-259X

[thumbnail of i.rusnak_INVRSZ.pdf]
Перегляд
Текст
i.rusnak_INVRSZ.pdf

Download (653kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://synopsis.kubg.edu.ua/index.php/synopsis/art...

Анотація

У статті запропоновано авторську реконструкцію процесу створення і видання маловідомого роману «Сонце з Заходу» Уласа Самчука. Тривалий час текст вважали втраченим. Фронтальний аналіз повоєнних підшивок газети «Свобода» (Нью-Йорк) дав авторці статті змогу з’ясувати, що роман у повному обсязі був надрукований на шпальтах цього видання 1949 року. Співпраця з видавцем Іваном Ребриком (Ужгород) допомогла відшукати відсутні на офіційному сайті нью-йоркського часопису числа. Роман «Сонце з Заходу» занурює читача у вир політичного і культурного життя Хуста кінця 30 х років, відтворює маловідомі факти про участь членів Організації Українських Націоналістів у підготовці проголошення незалежності Карпатської України. Авторка статті ретельно простудіювала доступні джерела, що засвідчують роботу письменника над твором. Основна увага зосереджена на дослідженні газетних повідомлень, інформації з довідкових видань, окремих листів письменника з його архіву. Авторці вдалося встановити, що працю над романом прозаїк почав одразу після поразки Карпатської України; кілька уривків з твору були надруковані різними еміграційними часописами в 40 х роках. Роман «Сонце з Заходу» — складний і водночас цікавий матеріал для подальших літературознавчих досліджень. На думку авторки статті, ґрунтовного осмислення потребують жанрова природа твору, його документальна основа, розшифрування окремих явищ українського еміграційного життя й подробиць участі націоналістичного підпілля в підготовці проголошення Карпатської України, пошук прототипів персонажів тощо. Особливо продуктивними, на її думку, будуть текстологічні зіставлення надрукованих уривків та остаточної версії тексту роману. Виявити нові свідчення, що стосуються історії створення і видання роману, допоможе уважне студіювання епістолярної спадщини письменника.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Ulas Samchuk; Svoboda newspaper (New York); novel “Sun from the West”; history of writing and publication of the novel; reportage; Carpathian Ukraine; OUN.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Професор Ірина Євгеніївна Руснак
Дата внесення: 21 Лист 2018 14:41
Останні зміни: 21 Лист 2018 14:41
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24835

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу