Особливості фольклорної трансформації в оркестровій творчості Л.Колодуба на основі аналізу Симфонії № 3 «В стилі українського бароко»

Макаренко, Лідія Петрівна (2018) Особливості фольклорної трансформації в оркестровій творчості Л.Колодуба на основі аналізу Симфонії № 3 «В стилі українського бароко» Міжнародний вісник: культурологія, філологія, музикознавство. (1). с. 150-155. ISSN 2312-4679

[thumbnail of L_Makarenko_MV_KFM_1_2018_IM.pdf]
Перегляд
Текст
L_Makarenko_MV_KFM_1_2018_IM.pdf

Download (250kB) | Перегляд

Анотація

Мета роботи – здійснити дослідження особливостей фольклорної трансформації в оркестрової творчості Л.Колодуба на основі музикознавчого аналізу Симфонії № 3 «В стилі українського бароко». Методологія дослідження полягає в застосуванні компаративного, історико-логічного та теоретичного методів. Зазначений методологічний підхід дозволяє здійснити аналіз симфонії через призму індивідуальної манери творчого мислення Л.Колодуба та стильових особливостей українського фольклорного мелосу. Наукова новизна проявляється у виявленні характерних стильових ознак та авторських методів переосмислення фольклору в оркестровій музиці композитора на основі музикознавчого аналізу Симфонії № 3 «В стилі українського бароко». Висновки. Специфічні риси засвоєння композитором фольклору в Симфонії №3 «В стилі українського бароко» відображається, у тому, що автор не звертається до архаїчних пластів музичного фольклору, а творчо переосмислює здобутки зарубіжної та української музики епохи бароко. За допомогою сучасних засобів оркестрового письма (сонористика, алеаторика, атональність, та ін.) відтворює епоху в її історичному контексті. Симфонії притаманна яскрава картинна зображальність, що підпорядковується програмному змісту композиції. У результаті поєднання барокових і сучасних форм художнього мислення у творі виникає нова інтегративна єдність, яку важко укласти у звичну класифікаційну рубрику стилю.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Лев Колодуб; фольклор; стиль; симфонія; трансформація; бароко; українська музика; оркестр; Симфонія № 3; «В стилі українського бароко»
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > РИНЦ
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Доцент Лідія Макаренко
Дата внесення: 26 Лист 2018 11:49
Останні зміни: 26 Лист 2018 11:49
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/24860

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу