Перспективи розвитку додатків блокчейн в Україні

Спасітєлєва, Світлана Олексіївна та Бурячок, Володимир Леонідович (2018) Перспективи розвитку додатків блокчейн в Україні Науково-технічний журнал "Кібербезпека: освіта, наука, техніка" (1). с. 35-48. ISSN 2663-4023

[thumbnail of Спасітєлєва.pdf]
Перегляд
Текст
Спасітєлєва.pdf

Download (909kB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена визначенню проблем, пов’язаних з використанням блокчейн технологій, та шляхів їх подолання при створенні розподілених, безпечних додаткі . В роботі розглянуті теоретичні основи блокчейн технології та блокчейн додатків, нові моделі блокчейн бізнесу, платформи розробки, безпека блокчейн додатків, проблеми розвитку та перспективи подальших досліджень блокчейн технології. У статті зроблено аналіз останніх досліджень та публікацій у сфері блокчейн технологій. На основі цього аналізу визначено, що у блокчейн-індустрії поки не завершився процес формування загальновизнаного багаторівневого опису технології. В роботі зроблено огляд існуючих моделей блокчейн бізнесу, визначені їх характеристики та сфери застосування. Розглянуті програмні засоби створення та підтримки блокчейн додатків. В роботі розглядаються особливості, переваги та проблеми використання блокчейн технологій для створення розподілених, безпечних корпоративних додатків. Розглянута проблема інтеграції нових та існуючих приватних систем з відкритим блокчейном. Одним із варіантів вирішення цієї проблеми є створення служби аутентифікації на основі блокчейну для реалізації глобального рівня безпеки. Така служба може стати стандартною інфраструктурою безпеки для нових моделей змішаних приватних і публічних систем, яка принесе користь всім зацікавленим сторонам в різних сферах економіки. На основі аналізу сучасного стану розвитку блокчейн, визначені напрямки розвитку захищених блокчейн додатків та першочергові задачі, які необхідно вирішити для успішного впровадження технології у сферу державного управління та приватного бізнесу в Україні. Зважаючи на проблеми розвитку блокчейн систем, визначені перспективи подальших досліджень в трьох головних напрямках: стандартизації, безпеки додатків та інтеграції блокчейн систем з існуючими приватними системами та сучасними технологіями штучного інтелекту, великих даних та інтернету речей.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: блокчейн технологія; блокчейн додатків; однорангова мережа; алгоритми консенсусу; розумні контракти; безпека додатків.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет інформаційних технологій та математики > Кафедра інформаційної та кібернетичної безпеки імені професора Володимира Бурячка
Користувач, що депонує: Павло Миколайович Складанний
Дата внесення: 20 Груд 2018 12:54
Останні зміни: 19 Лют 2019 09:30
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/25667

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу