Методичні аспекти викладання дисциплін напрямку «Інтернет речей»

Абрамов, Вадим Олексійович та Литвин, Оксана Степанівна (2018) Методичні аспекти викладання дисциплін напрямку «Інтернет речей» Науково-технічний журнал "Кібербезпека: освіта, наука, техніка" (1). с. 73-85. ISSN 2663-4023

[thumbnail of В_Абрамов_О_Литвин_КБ1(1)2018.pdf]
Перегляд
Текст
В_Абрамов_О_Литвин_КБ1(1)2018.pdf

Download (703kB) | Перегляд

Анотація

В роботі здійснено огляд комп’ютерних технологій Інтернету речей, короткий аналіз складу і структури інтернету речей, розглянуто властивості і особливості роботи і проектування вбудованих систем керування, як основної складової Інтернету речей. Досліджено запити ІоТ-індустрії щодо випускника закладу вищої освіти, а саме: наявність розуміння структури і процесів в екосистемі, в якій розвиваються виробники компонентів, постачальники готових систем і компанії-інтегратори; володіння системним, цілісним підходом до аналізу і оцінки ситуації та вирішення проблеми; відкритість до нових знань, ідей і технологій; вміння організовувати власну діяльність та виконувати проекти у складі групи, ефективно спілкуватись із замовником, формулювати технічне завдання, розробляти план його виконання, оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт, представляти результати роботи й обґрунтовувати запропоновані рішення. З огляду на це вивчено ключові питання і проблеми викладання окремих дисциплін напрямку ІоТ та шляхи їх вирішення. Показано, що ефективним є проектне навчання, для реалізації якого було розроблено спеціальний алгоритм створення вбудованих комп’ютерних засобів ІоТ для його використання студентами в процесі вивчення відповідних дисциплін і створення власних проектів. Він характеризується тим, що передбачає дослідження більшості найвідоміших технологій та умов їх застосування і охоплює усі етапи проектування, які використовуються у виробництві. Описано впровадження отриманих результатів досліджень в Київському університеті імені Бориса Грінченка для підготовки фахівців спеціальності «Комп’ютерні науки» в рамках дисциплін «Фізичні процеси в обчислювальних системах» та «Технології проектування вбудованих комп’ютерних систем».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інтернет речей; вбудовані системи; методика викладання; навчальна проектна діяльність; віддалені лабораторії.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра комп'ютерних наук і математики
Користувач, що депонує: Павло Миколайович Складанний
Дата внесення: 20 Груд 2018 13:00
Останні зміни: 19 Лют 2019 09:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/25669

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу