Поліваріативність мотиву бастарда в новелістиці Гі де Мопассана: герой у пошуку власної ідентичності

Гальчук, Оксана Василівна (2018) Поліваріативність мотиву бастарда в новелістиці Гі де Мопассана: герой у пошуку власної ідентичності Літературний процес: методологія, імена, тенденції : зб. наук. пр. (філол. науки) (11). с. 20-28. ISSN 2311-2433

[thumbnail of Halchuk_Litpro_2018_IS.pdf]
Перегляд
Текст
Halchuk_Litpro_2018_IS.pdf

Download (699kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://litp.kubg.edu.ua/index.php/journal/issue/vi...

Анотація

Мотив (і ширше – тема) бастарда у творчості Гі де Мопассана розглядається як один із факторів авторської концепції людини і площина перетину найбільш типових мотивів його новел. Мета нашої студії – означення специфіки побутування мотиву бастарда в новелістиці Мопассана, визначення змістового наповнення, варіативності і ролі цього мотиву у формуванні ідеї пошуку людиною власної ідентичності та новаторства автора у його трактуванні з погляду літературної діахронії. Мопассан тлумачить мотив бастарда в соціальному, психологічному та метафорично-символічному сенсах. У дослідженні запропонована типологія, заснована на ролі мотиву нешлюбної дитини у структурі твору та його ідейно-тематичному змісті: 1) новел з мотивом бастарда як фоном, 2) із лейтмотивом нешлюбної дитини; 3) новели, де історія бастарда стає центральною темою. В інтерпретації Мопассана поєднались загальні тенденції побутування мотиву у світовій літературній традиції та індивідуальне авторське прочитання, зумовлене осмисленням таких питань, як трансформація моделі родини, інтерес до теорії спадковості, посилення атеїстичних настроїв, наростання розчарування в системі традиційних соціальних і моральних цінностей тощо. У дослідженні запропоноване підґрунтя для подальшого аналізу еволюції мотиву бастарда в новелах різних років або порівняльного вивчення мотиву в новелах і романах Мопассана.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Мопассан; новела; мотив бастарда; інтерпретація; типологія; лейтмотив
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: професор Оксана Гальчук
Дата внесення: 28 Груд 2018 07:54
Останні зміни: 28 Груд 2018 07:54
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/25934

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу